nieuws

Arcadis werkt met Vinci aan spoorlijn Bordeaux-Tours

infra Premium

De Franse bouwer Vinci heeft de concessie voor de hogesnelheidslijn Tours-Bordeaux binnengehaald. Arcadis is onderaannemer in het project van 7,8 miljard euro.

Vinci rekent op een bouwtijd van 73 maanden. In de eerste helft van volgend jaar gaat de eerste schop de grond in. De bouwer staat voor de taak 302 kilometer hogesnelheidslijn en 38 kilometer voor aansluitingen te realiseren. Het publiek-private samenwerkingscontract heeft een looptijd van een halve eeuw.

Bij het project betrokken zijn 117 gemeenten, zes departementen en drie regio’s. In het traject komen 400 kunstwerken, waaronder 19 spoorviaducten en zeven tunnels. Op toptijden zullen aan de opdracht 4500 mensen meewerken. Na de oplevering blijven 150 vaste banen over voor onderhoud en beheer.

De concessie is door de Franse spoor­wegmaatschappij RFF neergelegd bij Vinci (33,4 procent) en een groep van banken en investeringsmaatschappijen.

Voor het ontwerp en de bouw is verantwoordelijk bouwgroep Cosea waarin onder andere vertegenwoordigd zijn ingenieursbureau Arcadis, Egis Rail en de Vinci-dochter Eurovia. De Europese Investeringsbank financiert 1,2 miljard euro van het project. Een op de tien werkuren voor de realisatie van de infrastructuur wordt uitgevoerd in het kader van een beroepsintregratieprogramma. Vanwege de ingrepen in de natuur vinden op 2000 hectare compensatiemaatregelen plaats.

Reageer op dit artikel