nieuws

Bouw geeft economie impuls

infra

De bouw heeft de Nederlandse economie het eerste kwartaal een groeicijfer bezorgd van 3,2 procent. Het sterke herstel is de weerspiegeling van de grootschalige uitval door de strenge winter begin 2010.

Hoofdeconoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek noemt de groei van bouw ronduit spectaculair. In de eerste drie maanden van het jaar steeg de productie met liefst 13 procent. De investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen en infrawerken namen met 11,6 tot 12,7 procent toe.

Het opzienbarende herstel van de bouwactiviteiten is op de keper beschouwd allesbehalve een forse en onverwachte stap voorwaarts. De investeringen in woningen duikelden vorig jaar cumulatief met 42 procent. De geldstromen naar infra en bedrijfsgebouwen slonken zelfs 47,6 en 52,2 procent. Begin 2010 had de branche een terugslag te verwerken van een vijfde van de productie. Kanttekening is ook dat uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw blijkt dat momenteel één op de drie hoofdaannemers kampt met stagnatie door een gebrek aan orders. Bij twee op de vijf bouwers lopen vandaag de dag de orderportefeuilles leeg.

Bouwweer

Dankzij het betere bouwweer kon het CBS gisteren melden dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal harder groeide dan in drie jaren het geval was. Wat ook hielp was de extra werkdag ten opzichte van begin 2010. Terwijl de weersgevoelige bouw van kwartaal op kwartaal een sprong maakte van 6,6 procent krimp naar 12,9 procent groei, klom gemiddeld genomen de economie van 2,5 naar 3,2 procent groei. De industrie trok in de eerste drie maanden van het jaar aan met 8,4 procent. Ook handel en horeca (6,6 procent) en transport (6,5 procent) ontwikkelen zich gunstig.

Het aantal openstaande vacatures in de bouw schommelt sinds de vorige zomer rond de zesduizend. Elders in het bedrijfsleven steeg het aantal nog in te vullen werkplekken met 6,7 procent tot 114.000.

Reageer op dit artikel