nieuws

Verbinding A4-A44 in Leiden kan volgens BAM goedkoper

infra

Het bezwaar dat de meest gewilde nieuwe verbinding tussen de A4 en de N44 waarschijnlijk ook de duurste is, is wat BAM betreft opgelost.

Het bouwconcern heeft het ontwerp van de zogenoemde Churchill Avenue in Leiden tegen het licht gehouden en denkt dat de uitvoering ruim 20 procent goedkoper kan dan de geraamde 871 miljoen euro. De route volgt grotendeels de bestaande verbinding door de stad. In het binnenstedelijke deel gaat hij ondergronds. Dit is een van de twee opties die zijn uitgewerkt. Het alternatief is een nieuwe verbinding ten zuiden van de stad, via Voorschoten.

De bouwplannen voor de 6 kilometer lange Churchill Avenue zijn bestudeerd door specialisten van vier BAM-bedrijven. Dat zijn BAM Civiel, BAM Wegen, VTN Verkeers & Besturingstechniek en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. Een forse kostenbesparing zit volgens directeur Marco van Brecht van BAM Wegen regio West in een wat andere organisatie van het bouwproces.

Met circa 185 miljoen euro minder is het alternatief niet goedkoper maar mogelijk zelfs duurder. De kans dat de balans doorslaat naar de Churchill Avenue neemt daardoor toe. Voor Leiden zelf zitten er toch al veel voordelen aan en Voorschoten moet helemaal niets hebben van een nieuwe weg door de achtertuin.

Dat een bovengrondse route buiten de stad relatief helemaal niet zo goedkoop uitpakt, heeft onder meer te maken met hogere kosten voor grondverwerving, de sloop van gebouwen op de route en de aanpassingen die nodig zijn aan de A4 en N44.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels