nieuws

Handzame voorlader zorgt voor homogene verdichting

infra Premium

Handzame voorlader zorgt voor homogene verdichting

Bij groot asfaltonderhoud aan de N245 beproeft Dura Vermeer een innovatieve voorlader van Vögele. De eerste resultaten zijn duidelijk zichtbaar. “De weg is zo strak als een biljartlaken.”

De Vögele MT 3000-2 Offset Voorlader werd vorig jaar gepresenteerd op de Bauma 2010 en wordt nu voor het eerst in Nederland ingezet. Medewerkers van Dura Vermeer Infrastructuur (regio’s Noord West en Midden West) beproeven de machine deze maand bij asfalteringswerkzaamheden op de N245 Alkmaar-Schagen. In opdracht van de provincie Noord-Holland wordt over een weglengte van 5 kilometer een 6,5 centimeter dikke onderlaag vervangen en een 3,5 meter dikke nieuwe deklaag aangebracht. “De machine maakt de hoge verwachtingen waar. Wat direct opvalt, is het vlakke resultaat. De weg is zo strak als een biljartlaken”, aldus innovatiemanager Laurens Smal van Dura Vermeer.

De innovatieve voorlader koppelt volgens Smal gebruiksgemak aan een functionele werking. “Het is een handzame machine met veel gebruiksmogelijkheden en een grote capaciteit.”

Een vrachtwagenlading van 30 ton kan in een minuut worden verwerkt. Door de grote zwenkhoek kan de voorlader meerdere machines bedienen. “Het afwerken en verdichten met inzet van deze machine geschiedt op een gelijkmatige wijze en continu. Uiteindelijk resulteert dat in een tijdwinst van circa 15 procent” is zijn inschatting.

Levensduur

Via een transportband komt het asfaltmengsel in de ontvangstbakken van de voorlader. De contactloze materiaaloverslag naar de afwerkmachine vereffent temperatuurverschillen. Door een gelijkmatige menging is het asfaltmengsel qua gradering en temperatuur homogeen.

De voorlader garandeert volgens de innovatiemanager een kwalitatief beter eindproduct. “De gelijkmatige laagdikte zorgt voor een homogene verdichting. Uiteindelijk moet dat leiden tot een langere levensduur van de verharding.”

De machine kenmerkt zich verder door een groot gebruiksgemak, is handzaam en verbruikt minimale brandstof. “Gebruikers zeggen veel meer rust in hun werk te hebben. We verwachten ook dat de energieprestatie beter is.”

Dura Vermeer heeft overigens nog niet alles uitgetest. “De onderhoudsvriendelijke machine heeft tevens de keuzemogelijkheid voor halfautomatisch bedrijf. Die optie willen we deze week nog uitproberen.” Het gaat overigens nog om een prototype. Vögele zal de machine nog op een aantal details aanpassen en start dit najaar met de productie van de nulserie. Dura Vermeer is voornemens om zo’n machine aan te schaffen.

Reageer op dit artikel