nieuws

‘Zware eisen voor A73-tunnel waren overbodig’

infra Premium

De Swalmentunnel in de A73 valt niet onder de Europese tunnelrichtlijnen en had dus niet zwaar beveiligd hoeven te worden.

Dat zegt de Roermondse wethouder Gerard IJff in een reactie op het rapport ‘Evaluatie Wetgeving Tunnelveiligheid’ van Andersson, Elffers & Felix en Grontmij. De Europese tunnelrichtlijn geldt voor tunnels vanaf 500 meter, de Swalmentunnel is maar 400 meter lang. Ook de koppeling van de veiligheidssystemen in de Swalmentunnel en de Roertunnel een paar kilometer verderop was niet nodig. “Dit maakte de techniek extra gecompliceerd en zorgde voor veel vertragingen en sluitingen”, stelt IJff na bestudering van het rapport.

“Elk veiligheidssysteem op zich deed het wel goed, maar bij het samenspel ging het grondig mis”, vervolgt de wethouder. “Als er wat gebeurt, volgt de ene alarmering op de andere. De operator wordt knettergek en komt niet meer aan hulpverlening toe.’’

Lees hier het hele artikel over de A73-tunnel!

Reageer op dit artikel