bouwbericht

Nieuw bezoekerscentrum Grebbelinie

infra 82

Nieuw bezoekerscentrum Grebbelinie

Temmink Bouwprojekten uit Deventer is deze week begonnen met de bouw van Bezoekerscentrum Fort aan de Buursteeg in Renswoude. Het fort is onderdeel van de Grebbelinie.

Cultuur en religie

Bouwen bezoekerscentrum ''Grebbelinie' met kantoorruimte / horeca / wijnlokaal nabij Fort aan de Buursteeg aan de Buursteeg, onderdeel van de Grebbelinie. Redscape is landschapsarchitect.

RENSWOUDE | Opgeleverd | € 1.000.000 - € 2.000.000

In het gebouw komen verder een (klein) restaurant, een wijnlokaal en kantoorruimte. Bureau 3515 en Non Solus Architecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. Bij de totstandkoming van dit project zijn veel partijen betrokken: de provincies Gelderland en Utrecht, Staatsbosbeheer als opdrachtgever, Waterschap Vallei en Veluwe, Gebiedscoöperatie O-gen en de omliggende gemeenten Renswoude, Veenendaal en Ede. Het fort bestaat uit een noordelijk en zuidelijk deel, gescheiden door de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem. Het ligt dichtbij de A12 en station De Klomp-Veenendaal.

In het ontwerp is er voor gekozen het bezoekerscentrum te bouwen op de plek waar vroeger de fortwoningen stonden, parallel aan de spoorlijn. Het gebouw krijgen een betonnen uitstraling, zegt projectleider Vincent Bloem van Temmink. “Het geeft het pand een robuust karakter. De spoorzijde van het gebouw bestaat uit een geluidwerende betonnen gevel, terwijl de fortzijde van het gebouw juist uit heel veel glas bestaat.”

Op de begane grond komen een restaurant, een wijnlokaal en kantoorruimte; het bezoekerscentrum zelf komt op de eerste verdieping. De architecten zien het bezoekerscentrum ‘als een volledig transparant doosje dat zowel over het noordelijke als het zuidelijk deel uitzicht biedt’. Om een zo hoog mogelijke EPC-waarde te halen, komen er zonnepanelen op het hoge dak; het lage dak wordt een sedum-dak. Verder krijgt het gebouw een biokachel.

Fort aan de Buursteeg is een knooppunt van fiets- en wandelpaden en een mooie uitvalsbasis om de Grebbelinie te ontdekken.  Fort aan de Buursteeg, aangelegd in 1786, is een van de grootste en belangrijkste verdedigingswerken van de Grebbelinie. Binnen de vestingwallen was plek voor honderden militairen. Het fort bood onder meer onderdak aan soldaten in de oorlog tegen de Fransen, van 1794-1795.  Tijdens de Duitse bezetting werd het fort gebruikt door de Hollandse SS. Het noordelijke deel van het fort is aangekocht door de provincie Utrecht en is inmiddels geheel gerestaureerd; het zuidelijke deel was al rond 1980 hersteld door Staatsbosbeheer.

Als alles volgens plan verloopt, is het bezoekerscentrum nog voor de zomer van 2017 klaar, zegt projectleider Bloem.Plaats: Renswoude
Opdrachtgever: Staatsbosbeheer
Ramingsgroep: 1.5 tot 2.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel