bouwbericht

SubZero, eerste paviljoen van Floriade 2022

infra 240

SubZero, eerste paviljoen van Floriade 2022

SubZero, zo heet het allereerste paviljoen van Floriade 2022, dat in 2017 op het Floriadeterrein in Almere gerealiseerd wordt. Het twee verdiepingen tellende paviljoen, met een vloeroppervlakte van circa 800 vierkante meter, wordt ook wel Innovatiewerkplaats genoemd.

Onderwijs

Bouwen paviljoen met innovatiewerkplaats / werkruimte voor studenten en start-ups op terrein Floriade. Project 'SubZero'. Duurzaam project vanwege groendak.

ALMERE | Ontwerp | € 500.000 - € 1.000.000

Architectenbureau DoepelStrijkers uit Rotterdam is verantwoordelijk voor het opzienbarende en spraakmakende ontwerp, waarbij een vijf meter dikke laag Flevolandse bodem wordt opgetild tot de NAP-lijn. Architect Duzan Doepel. ,,De ruimte die daaronder ontstaat, wordt afgesloten met een spiegelgevel. Daarin wordt vervolgens de omgeving gereflecteerd. Het effect is dat het net lijkt of de massa zweeft.’’

De Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling die een keer in de tien jaar in een Nederlandse plaats wordt gehouden. De tentoonstelling in 2022 is opgebouwd rond vier thema’s: feeding, greening, healthing en energizing the city. Het Floriadeterrein ligt tegenover het stadscentrum van Almere, aan de andere kant van het Weerwater: op Utopia en het Weerwatereiland en aan weerszijden van de A6.

Grenzen Bouwbesluit opzoeken

SubZero moet volgens Doepel een toonaangevend gebouw worden waar bedrijven, kennisinstellingen en studenten samen aan innovaties op het gebied van voedsel kunnen gaan werken. De ambitie is om nature based te gaan bouwen, aldus Doepel. Dat betekent dat er zo veel mogelijk met natuurlijke materialen en het microklimaat wordt gewerkt, om de CO2 footprint zo klein mogelijk te houden. Mogelijk komt op het dak een kleine boomgaard.

Bij de bouw van het paviljoen wil DoepelStrijkers – samen met constructeur IMd en installatieadviseur M3e – de grenzen van het Bouwbesluit opzoeken. ,,Denk aan het gebruik van cementvervangers en stampleem. Die gebruiken ze ook in verschillende ontwikkelingslanden. En misschien kunnen we bamboe in de omhooggetilde bodem gaan gebruiken, met het effect van gewapend beton. Ook wil ik alle installaties en andere techniek loskoppelen van het gebouw. De techniekruimte komt naast het gebouw in de grond te liggen, zodat de installaties later makkelijk vervangen kunnen worden.’’

Hoogteniveaus zichtbaar

De geschiedenis van Flevoland was uitgangspunt bij het ontwerp. Doepel: ,,Het doel was om een gebouw te ontwerpen dat het verhaal van het gebied vertelt. Het bijzondere van dit gebied is natuurlijk dat het vijf meter onder zeeniveau ligt. De vruchtbare bodem wordt als het ware vijf meter opgetild tot de NAP-lijn. De belangrijkste hoogteniveaus van het nieuwe land zullen straks ook zichtbaar worden in het paviljoen. Bij eb en vloed wordt water tot aan de spiegellijn verneveld: zo worden de hoogtes van het landschap in relatie tot zeeniveau ook voelbaar.”

Tijdens de Floriade zelf zal het gebouw fungeren als ontvangst- en tentoonstellingsruimte van de provincie Flevoland.  Eind 2016 wordt begonnen met de bouw van het bijzondere paviljoen. Het is de bedoeling dat het gebouw in 2017 in gebruik kan worden genomen. Doepel: ,,Toch zullen er tot 2022 steeds innovaties worden toegevoegd: het paviljoen moet namelijk vernieuwend blíjven.’’Plaats: Almere
Opdrachtgever: Provincie Flevoland
Ramingsgroep: 1.5 tot 2.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel