bouwbericht

Nieuw reddingstation KNRM Noordwijk aan Zee

infra 76

Nieuw reddingstation KNRM Noordwijk aan Zee

KNRM reddingstation Noordwijk aan Zee krijgt een nieuw onderkomen, inclusief klein reddingmuseum. Er komen twee boothuizen: een voor de operationele reddingboot Paul Johannes (ruim 11 meter, type Valentijn 2000) en een voor de voormalige reddingboot Kurt Carlsen. Het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk heeft onlangs, onder voorwaarden van beroepsmogelijkheid, een omgevingsvergunning afgegeven.  

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Bouwen na sloop bestaand boothuis, 2 KNRM boothuizen voor nieuwe reddingsboot Paul Johannes en voor de historische reddingsboot Kurt Carlsen, alsook klein museum aan de Bosweg. Gedurende sloop/nieuwbouw wordt de Paul Johannes tijdelijk ondergebracht in een stormvaste tent. Project ligt stil. Startdatum is fictief.

NOORDWIJK ZH | Gegund | € 500.000 - € 1.000.000

Het huidige boothuis dateert van 1953, zegt vicevoorzitter Henk Kok van reddingstation Noordwijk aan Zee. ,,Het gebouw is te klein en verouderd. Het voldoet bovendien niet meer aan de ARBO-technische eisen van deze tijd. We zijn al een paar jaar bezig met de plannen voor nieuwbouw, ik ben dan ook heel blij dat het nu echt doorgaat.’’ 

De KNRM, in 1824 opgericht, is dé hulpverlener op het water. Reddingboten en vrijwilligers zijn 24 uur per dag beschikbaar voor spoedeisende en niet-spoedeisende hulp. KNRM redt en helpt kosteloos. KNRM telt 45 reddingstations langs de Nederlandse kust en aan de ruime binnenwateren, zoals het IJsselmeer, Markermeer, Randmeren en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse Delta. De reddingsacties die door de KNRM worden uitgevoerd, worden door het Kustwachtcentrum in Den Helder gecoördineerd. 

Reddingstation Noordwijk aan Zee rukt jaarlijks dertig à veertig keer uit, met name in de zomermaanden. Voor alle duidelijkheid: de KNRM is iets anders dan Reddingsbrigade Nederland (Koninklijke Nederlandse Bond tot het redden van Drenkelingen). Kok: ,,De vrijwilligers van de reddingsbrigade concentreren zich voornamelijk op de eerste twee kilometer buiten de kustlijn, wij vooral daarbuiten. Maar er zit natuurlijk overlapping in de dienstverlening, dus we overleggen regelmatig.’’ 

Het nieuwe reddingstation – dat vooral uit glas bestaat – verrijst op dezelfde plek als het huidige station, aan de Bosweg 2. Naast de twee boothuizen kunnen vrijwilligers hier straks ook terecht voor vergaderingen, instructie, het voorbereiden van operaties en oefeningen en de debriefing na een operatie. Het verouderde station wordt gesloopt. Omdat de bemanning operationeel inzetbaar wil blijven tijdens de sloop en nieuwbouw, wordt de Paul Johannes tijdelijk ondergebracht in een stormvaste tent. Deze tent komt mogelijk tegenover de vuurtoren op de KW Boulevard te staan, of op een locatie in de directe omgeving. De Raad Bouw uit Katwijk is de beoogde aannemer. De in 2014 overleden Jan Timmerman – sinds 1985 ontwierp hij nagenoeg alle boothuizen van de KNRM – heeft het nieuwe onderkomen van reddingstation Noordwijk aan Zee ontworpen. Kok verwacht dat er na de zomervakantie kan worden gestart met de bouw.  Plaats: Noordwijk 
Opdrachtgever: KNRM 
Ramingsgroep: 500.000 tot 1.5 miljoen euro  

Reageer op dit artikel