blog

Brengt waterstof de verlossing?

infra 950

Brengt waterstof de verlossing?
Suzanne van de Kerk

Wat moeten we nu toch met waterstof? Gaat dit goedje de verlossing brengen in de energietransitie omdat je er zo fijn groene energie in kan opslaan? Of is het een veel te hoogwaardige energiedrager voor toepassing in de woningbouw, zoals sommigen zeggen? De warmtebehoefte van een geisoleerde nieuwbouwwoning is immers beperkt. En met de omzetting van groene stroom naar waterstof en weer terug gaat zoals bekend veel energie verloren.

Deze discussie woedt al decennia natuurlijk. En heel veel verder zijn we al die tijd niet gekomen. Daarom is het te prijzen dat ontwikkelaar Wonen Op Flakkee de stap maar gewoon heeft gezet. In Stad aan ’t Haringvliet openen zij over twee weken een heuse waterstofwoning. Ze verbranden de waterstof niet in een opgevoerde CV-ketel zoals bij eerdere experimenten, maar gebruiken de warmte van de brandstofcel aangevuld met die van een speciale boiler. In combinatie met een flinke waterstofopslag in de tuin verwachten ze daarmee de seizoenscycli te overbruggen.

Ze vertellen er natuurlijk niet bij wat de kosten zijn van die bijzondere waterstofinstallatie. Die lopen op tot zo’n beetje de helft van de kosten van een nieuwbouw woning op Goeree-Overflakkee. Dat wordt hem voorlopig niet natuurlijk. Maar zo kun je alles stukslaan. Gelukkig voor de ontwikkelaar springen provincie en gemeente bij. Maar dan nog steken ze flink hun nek uit. In de aanloop hebben ze veel hobbels moeten overwinnen. Dat zal wel niet afgelopen zijn na de feestelijke opening op 11 september. Want de installatie zal heus niet in een keer feilloos werken. En bewonersgedrag is ook een notoir onvoorspelbare factor. Maar ze doen het toch maar. En het leuke is: iedereen mag meekijken, want het eerste half jaar fungeert het Innovathuis als demonstratiewoning. Allemaal naar Goeree dus!

Ad Tissink
verslaggever Cobouw

Reageer op dit artikel