blog

Zeg vaker NEE

infra 678

Zeg vaker NEE
Ingrid Koenen Foto: Suzanne van de Kerk

Elkaar iets gunnen in de bouw. Het lijkt maar niet te lukken. Het wantrouwen wint nog altijd van vertrouwen. Bouwcontracten met boetes en penalty’s domineren.

Heel kortzichtig vindt Schiphol, die radicaal breekt met vechtcontracten en geen risico’s meer over de schutting gooit.

In de rij

Bouwers staan in de rij. Voor het lopende dubbel Q contract willen acht partijen inschrijven. Hoe anders is dat bij Rijkswaterstaat waar ze inmiddels blij zijn met twee inschrijvers. De machtige gww-opdrachtgever worstelt nog met de vraag hoe in te grijpen in de gww-markt. Hoe een antwoord te vinden op de veranderende markt met kieskeurige bouwers.

Schiphol gaat daar niet op wachten. Het nieuwe inkoopbeleid van de luchthaven zoekt de grenzen op en blijft zo ver mogelijk weg van het klassieke aanbesteden en de laagste prijs. Risico’s voor gestegen bouwkosten komen voor rekening van de opdrachtgever en het werken met open boekhoudingen wordt gestimuleerd. Het is nog even de vraag of de bouw klaar voor is voor zoveel vertrouwen. Die is immers decennialang opgevoed in het oude traditionele patroon van gaten schieten en prijsvechten.

Zijn ze gek in de bouw?

Schiphol kiest voor reële prijzen, maar verwacht ook dat de bouwers beloftes waarmaakt en indien nodig een stapje harder loopt. Werken onder de kostprijs? Nulmarges? Zijn ze gek in de bouw, vraagt de nieuwe inkoopdirecteur zich hardop af. Zeg vaker nee, adviseert hij.

Hij heeft zich tot nog toe nauwelijks actief bezig gehouden met de Nederlandse bouwwereld, maar schrikt van de traditionele werkwijze. Een sluitend businessmodel moet altijd om als sector te overleven. Dus ook in de bouw. Niemand zou nog langer moeten twijfelen over ingrijpen in de gww-markt, met een frisse wind en een andere risicoverdeling.

Reageer op dit artikel