blog

Weglopen? Dat is oud gedrag

infra 1870

In de week dat Rijkswaterstaat de bouwers weer in de armen sluit en ingrijpt op de gww-markt, barst de bom onder het contract van de Zuidasdok. De bouwers halen mensen weg bij het project om de druk op te voeren. 

Weglopen? Dat is oud gedrag
Ingrid Koenen Foto: Suzanne van de Kerk

Qua timing en imago niet echt charmant. Probleem is dat lopende projecten ongemoeid blijven bij de nieuw ingeslagen route van de opdrachtgever. Maar de grootste problemen en ellende zitten juist bij de lopende contracten, maar die vallen dus onder het heersende regime van hoge risico’s en lage marges. Bij de zeesluis IJmuiden, Ring Groningen, knooppunt Hoevelaken en de Twentekanalen kunnen de bouwers er over mee praten. Die projecten lopen nu.

Hoog spel

De bouwers van Zuidasdok zeggen keihard NEE tegen een nieuw probleemproject en lopen weg. Zonder haalbare businesscase weigeren ze te beginnen aan de uitvoering van de ondertunneling van de A10. Hoog spel dat niet bij iedereen even goed valt. Druk op de ketel is soms de enige manier om een slepende kwestie weer beweging te krijgen bij vastgelopen onderhandelingen. Toch passen boze brieven meer bij de ‘oud gedrag’ dan bij de nieuwe etiquette om beter naar elkaar te luisteren en risico’s niet over de schutting te gooien.

De tragiek van de bouw is dat projecten nu eenmaal een lange doorlooptijd hebben. De ballast uit het verleden weegt zwaar, blijkt maar weer eens.

Een uitspraak van oud-directeur generaal Jan Hendrik Dronkers bij zijn afscheid, blijkt nog altijd actueel. De aanbevelingen uit het McKinseyrapport schetsen de contouren van de gww-markt voor over vijf jaar, maar dat is wel een andere werkelijkheid van de wereld buiten waar de bouwers van Zuidplus tegenaan lopen.

Reageer op dit artikel