blog

Wie van de drie?

infra 8938

Wie van de drie?

Zo lang is het niet geleden. Dat opdrachten in Bouw en Infra vanaf een paar ton openbaar de markt op gingen. Met alle ellende van dien.

Dankzij de Gids Proportionaliteit ligt die grens nu rond de miljoen. Daaronder wordt onderhands aanbesteed. En steeds vaker leidt dat tot mooie resultaten.

Wanneer je immers zelf drie of vier partijen uitzoekt, hoef je je geen zorgen meer te maken over wie er inschrijft. En daarmee of die partij het wel kan. En of hij zich een beetje normaal gedraagt. Ook qua prijs. Daarmee kun je dus nagenoeg alle ellende uit je aanbesteding elimineren. En je alleen nog richten op waar het echt om gaat: met wie van de drie bereik ik het beste resultaat voor dit project?

Zeker als met de winnaar vervolgens een bouwteam-achtige constructie volgt, is succes eigenlijk gegarandeerd. Want dan gaan partijen echt samenwerken. En dan wordt zelfs een aanbesteding weer leuk.

Dat je bij grote miljoenenprojecten niet zomaar drie partijen mag aanwijzen, dat is een gegeven. Een gezond gegeven wat mij betreft. Europa hangt daar een grens aan van 5,5 miljoen Euro. Prima. Maar doen we met de middencategorie?

Werken tussen pakweg de 1 en 5,5 miljoen? Op dit moment gaan die meestal openbaar. Dat is ook de voorgeschreven standaardprocedure. En ja, ook die kan tot mooie dingen leiden. Maar het is een stuk moeilijker dan bij een onderhandse procedure. En dat is eigenlijk zonde. Kunnen we dat oplossen?

Volgens mij zijn er drie mogelijkheden: 1. De grenzen van de openbare procedure opzoeken; 2. Veel vaker gemotiveerd afwijken van de Gids en kiezen voor de onderhandse procedure; 3. De Gids aanpassen en de mogelijkheden verruimen. De vraag is dan opnieuw: wie (of eigenlijk: welke) van de drie? Mijn keuze laat zich raden…

Reageer op dit artikel