blog

Second love

infra 376

Second love

Bijna een jaar geleden ging er een tweede wereld voor mij open. Wellicht bent u er al langer mee bekend, maar voor mij was het nieuw: een Virtual Reality-bril. Een eenvoudig kartonnen kijkertje waarmee je je smartphone verandert in een 3D-omgeving.

Met die bril is het mogelijk om door een virtuele wereld te bewegen en om je heen te kijken. Mijn collega bij de afdeling verkeer had inmiddels al ‘de Rijsimulator’ ontwikkeld: met een echt stuurwiel door 3D-ontwerpen bewegen, realtime gekoppeld met rekensoftware voor verkeerssimulaties. Daar kunnen en moeten we in de dijkenwereld ook wat mee, dacht ik.

Ondertussen werkte ik aan dijkversterkingsprojecten, waarbij voor één project de nieuwe normering al wordt toegepast. De nieuwe normering geeft veel meer keuzevrijheid aan de dijkbeheerder. Faalkansruimte verdeling, hogere overslagdebieten… technische keuzes die voor niet-ingenieurs moeilijk te doorgronden zijn. Wat betekent dat: de faalkansruimte van piping naar hoogte verschuiven? Een langere en lagere dijk, maar waar hebben we het over?

Om verliefd op te worden

Sinds deze zomer hebben mijn waterbouw collega’s hard gewerkt aan ‘VR-Dijken’. Een virtuele, parametrische dijk, om verliefd op te worden! Met de VR-bril is de dijk in haar omgeving te zien én met virtuele handen kan men de dijk aanpassen. ‘Giet’ faalkansruimte van piping in de hoogte ‘maatbeker’ en de aanpassingen aan de dijk worden live getoond.

Liever een smallere dijk? Verschuift de teen naar binnen en de tool rekent uit hoeveel steiler de dijk wordt en wat dat betekent voor de bermlengte. De dijk wordt op alle directe faalmechanismen doorgerekend. Het geheim van de smid is hoe het mijn collega’s is gelukt om betrouwbare stabiliteitsberekeningen te maken.

Virtueel leven

Opeens begint mijn hart nog harder te kloppen! We koppelen er ook de benodigde dijkmaterialen aan en bouwkosten. Of we maken direct inzichtelijk hoeveel het benodigd oppervlakte aan natuurgebied toe- of afneemt bij bepaalde keuzes.

Het leven van de dijkbeheerder, stakeholder en dijkontwerper verandert met ‘VR-Dijken’ in een virtueel leven. De toekomst in parametrisch ontwerpen wordt ons virtuele second life. En ’VR-Dijken’ is nu al mijn second love. Volg mij op Twitter voor een impressie van ‘VR-Dijken’.Marinus Aalberts is hoofd Witteveen+Bos-kantoor Rotterdam.

Reageer op dit artikel