blog

Ik geloof in de Marktvisie!

infra 285

Ik geloof in de Marktvisie!

Over de Marktvisies is veel te doen. We zetten enthousiast met Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en waterschappen Marktvisies in elkaar. We denken met ProRail, provincies en gemeenten na over hun Marktvisies. Mensen ondertekenen de leading principles breed in de markt.

Bij NLingenieurs zie ik een super betrokken werkgroep, die de mouwen opstroopt en goede ideeën deelt om de Marktvisie concreet te maken. En de kerngroep van RWS, ProRail, RVB, Vereniging van Waterbouwers, Bouwend Nederland, UNETO VNI, MKB Infra, Astrin en NLingenieurs is ervoor om de implementatie van de Marktvisie binnen de verschillende organisaties te coördineren.

Je zou zeggen “kat in het bakkie”. Helaas nee, want intussen klinken kritische geluiden dat de Marktvisie niet is geland. Juist dan geldt vooral doorpakken en met elkaar zorgen voor een levende Marktvisie.

Hoe dan? Breng systeemeigenschappen die een betere samenwerking in de weg staan boven water en kaart die aan. Gebruik de Marktvisie als haakje om te duiden wat er wel of niet gebeurt voor een betere samenwerking in de keten. Wijs pilotprojecten aan en vraag werknemers actief wat zij met de Marktvisie doen: “wat ga JIJ doen met de Marktvisie?”. Het is ook een kwestie van framen; zo levert een half uurtje nadenken in onze werkgroep bij NLingenieurs een prachtige set aan lopende initiatieven die passen in de Marktvisie. Gebruik de Marktvisie om andere programma’s te versterken, zoals Duurzaam GWW. En spreek op het hoogste niveau commitment uit en geef in woord en daad het goede voorbeeld.

Ook zie ik veel in onze jonge generatie, die onbevangen met het gedachtegoed van de Marktvisie aan de slag durft.

Met concrete toepassingen en gewoon dóén gaan we in 2017 naar een andere manier van samenwerken, één die beter bevalt en tot betere resultaten leidt.

Daarom geloof ik in de Marktvisie.Jeroen Mooy is beleidsmedewerker Infrastructuur en Ruimte & Milieu bij NLingenieurs.

Reageer op dit artikel