blog

Samen knikkeren is ook samen verliezen

infra 61

Samen knikkeren is ook samen verliezen

Het spel rond het vormen van bouwcombinaties is schimmig en achter de schermen. Wie doet het met wie en wie doet wat en draagt welke risico’s. Winst delen is prettig, maar wat als er grote verliezen worden geleden, zoals bij de A15 Maasvlakte Vaanplein, Coentunnel of A2 Maastricht? Ook die moeten worden gedeeld, dus is zorgvuldig kiezen belangrijker dan ooit.

Wie blijven BFF? Of willen juist nooit meer met elkaar spelen? Niemand houdt het aantal bouwcombinaties bij, laat staan dat duidelijk is of zo’n combinatie meerwaarde oplevert.

Extra kosten

Profiteren van elkaars expertise, samen meer kans maken op een opdracht en samen risico’s delen, klinken als goede argumenten. Maar bij zo’n match komen verschillende bouwculturen bij elkaar, moet meer worden afgestemd, beslissen meerdere ‘kapiteins’ en zijn meer raakvlakken. Dat zijn stuk voor stuk risico’s die de kans op extra kosten vergroten. Of dat per saldo dus extra winst oplevert, is nog de vraag.

Wie samen een joint venture aangaat, draait ook samen op voor de winst, maar ook voor verliezen. De speciaal opgetuigde BV of VOF krijgt meestal een eigen leiding met een strak regiem. Wie daarbij een strakke integrale aanpak kiest en de scheiding van disiciplines weet te doorbreken, maakt een goede kans, is zo’n belangrijke voorwaarde.BAM, Strukton en Dura Vermeer gunnen Cobouw een kijkje in de keuken en laten zien hoe zij in een combinatiepotje roeren. Lees het weekblad van morgen. 

Reageer op dit artikel