artikel

Op weg naar een echte baan

infra 452

Op weg naar een echte baan

Je begint als zelfstandige met het idee dat je een kunstje beter kunt dan anderen, of soms omdat de gouden bergen lonken. Daarnaast namen veel bedrijven de afgelopen jaren afscheid van medewerkers, maar boden direct aan om middels een zzp-constructie toch bij hen aan het werk te blijven.

De afgelopen jaren is er ook campagne gevoerd vanuit de overheid om bijstandsgerechtigden naar het zelfstandig ondernemerschap te verheffen om zo het aantal bijstandsuitkeringen te verminderen. Geen succesvol uitgangspunt gebleken voor het ondernemerschap, overigens. Inmiddels zijn er bijna 800.000 inschrijvingen als zzp’er in het register van de Kamer van Koophandel.

Echte baan

De zzp’ers binnen ons bedrijf zijn hoofdzakelijk straatmakers. Geen voormalig medewerkers middels de draaideur weer binnen halen dus, maar echte zelfstandigen. Deze mannen hebben geen idee wat de nieuwe wet inzake de modelovereenkomst voor gevolgen heeft. De vakbond vindt dat wij zzp’ers die ‘continu’ voor ons werken in dienst moeten nemen, zoals zij dat noemen ‘een echte baan’ geven. Onze branche is echter een niet-erkende seizoensbranche. Elk najaar duimen wij voor een zachte winter. Het even in de werkplaats aan het werk houden van de tientallen mannen tijdens strenge winters is een vakbondssprookje.

Echte verhaal

De nieuwe regels eisen dat tussen opdrachtgever en zzp’er geen gezagsverhouding bestaat, anders beoordeelt de Belastingdienst de relatie als een dienstverband. Je mag wel instructies geven aan de zzp’er die overigens gekleed moet gaan in bedrijfskleding met zijn eigen logo en niet in die van ons. Al deze zogenaamde verbeterde wetgeving heeft als gevolg dat inmiddels ook twee grootbedrijven alle zzp-contracten hebben opgezegd, om ze vervolgens weer in te huren via een uitzendbureau. De praktijk van deze echte-banen-regelgeving is dat de meeste zzp’ers straks zijn veroordeeld tot het werken via uitzendbureaus met echt een beduidend lager uurloon en echt meer onzekerheid dan voorheen. Dit is dan wel het echte verhaal en geen sprookje.

Reageer op dit artikel