artikel

Terugblik mei: geplaagde bouwers

infra Premium

Terugblik mei: geplaagde bouwers

De maand mei begint spetterend. De normaal zo mediaschuwe Strukton-topman Gerard Sanderink haalt hard uit naar Rijkswaterstaat. De meeste contracten die de overheidsopdrachtgevers bouwers oplegt kunnen volgens hem de toets der kritiek niet doorstaan. Mede daardoor ontstaan financiële debacles, zoals het project A15 Maasvlakte-Vaanplein. Niet bouwpartner Ballast Nedam is schuldig aan de kostenoverschrijdingen op dat werk, maar RWS, meent Sanderink.

Zelf schiet Strukton er ook aardig bij in op het A15-project. Drie weken na zijn kritische uitlatingen meldt de bouwer een verlies van 34 miljoen te hebben geleden over 2014.   

Ondertussen maakt Ballast Nedam bekend dat er buitenlandse partijen zijn die interesse hebben in een overname van het noodlijdende bouwconcern. Namen worden niet bekendgemaakt. Topman Erik van der Noordaa maakt duidelijk alle opties open te houden voor wat betreft de toekomst van de geplaagde onderneming.

Een andere topman, Cees van Bemmel, kondigt zijn vertrek aan bij Van Wijnen. Hij zal in september worden opgevolgd door Edwin van de Berg. Van Bemmel heeft er dan tien jaar opzitten als bestuursvoorzitter van de Baarnse bouwonderneming.

Directeur Peter Maalman van HSB waarschuwt voor snel stijgende inkoopprijzen. De prijzen gaan omhoog vanwege de aantrekkende markt. Bovendien maakt de toeleverende industrie een inhaalslag om de schade van zeven crisisjaren te herstellen. Goed nieuws is er ook: door het herstel in de markt neemt de werkloosheid onder bouwvakkers snel af.

Ander nieuws in mei:

Tenderreces ingesteld voor aanbesteden

Dodelijke wand illegaal gebouwd

Tesla mikt op een plek in de meterkast

Roer om bij verkoop rijksvastgoed 

Aandeelhouders willen VBK Groep verkopen

AFNL zoekt toenadering tot bonden in cao-overleg

Markt haalt corporaties links in met lage huren

Reageer op dit artikel