artikel

‘Opdrachtgevers hebben ook verantwoordelijkheid voor de regio’

infra

‘Opdrachtgevers hebben ook verantwoordelijkheid voor de regio’

Opdrachtgevers mogen bij het verstrekken van opdrachten best wat meer rekening houden met de regionale binding van bouwbedrijven. Dat vindt Herman Reinten, directeur van ReintenInfra.

“Er hoeft geen hekwerk om de regio, maar met een beetje steun voor de regionale bedrijven, is ook niets mis”, zegt hij in de Cobouw50, waarin dit jaar ook een overzicht van maar liefst vijftig regionale bouwers is opgenomen.

Ik doe iets terug voor de regio die goed is voor mij

Reinten mist bij grote en kleine opdrachtgevers het besef dat regionale bouwondernemers van groot belang zijn voor “het wel en wee” in de regio. “Als werkgever verdien ik hier in deze regio mijn geld. Niet alleen, maar samen met ‘mijn mensen’. Ik vind dat ik dan ook goed voor hen moet zijn. Daarom sponsoren wij bijvoorbeeld de sportclubs waar zij elk weekeinde naartoe gaan. Zie het als goed rentmeesterschap. Ik doe iets terug voor de regio die goed is voor mij. Van opdrachtgevers zou je eenzelfde houding verwachten, maar dat zie je niet altijd terug.”

Praktijk is nu dat een wegenbouwer uit Amsterdam asfalt staat te draaien in Twente. Niet omdat er geen goede wegenbouwer is Oost-Nederland is te vinden, maar omdat het 200 kilometer verderop gelegen bedrijf net wat goedkoper is. Reinten vindt het onbegrijpelijk. “Het wringt met doelen die we met z’n allen hebben op het gebied van duurzaamheid. Ik bedoel, al die bouwbusjes extra op de weg, dat lijkt me niet goed voor het milieu. Ik heb als oosters bedrijf ook niets te zoeken in Amsterdam.”

Bestel hier het nieuwe Cobouw50-magazine!

Reageer op dit artikel