artikel

Zuid-Holland experimenteert met stroom uit grasland

infra

Zuid-Holland experimenteert met stroom uit grasland

Techpionier Plant-e gaat in Zuid-Holland een pilot uitvoeren met stroomopwekking uit planten en bacteriën. De Provincie en het Hoogheemraadschap van Delfland laten daartoe een proefveld aanleggen in een grasland bij de N470.

In het drassige grasland tussen Delfgauw en Pijnacker wordt eind september 125 meter buis met elektroden in de grond gelegd. Deze ‘plantenbatterij’ maakt gebruik van de uitwisseling van voedingsstoffen tussen planten en bacteriën. Suikers die de plant afvoert naar de wortel, zetten bacteriën om in energie. Bij laboratoriumproeven in Wageningen wist Plant-e op die manier 1 Watt per meter buis op te wekken.

De technostarter hoopt met de innovatieve techniek verlichting te brengen naar plekken waar trekken van bedrading lastig is. De provincie Zuid-Holland steekt 4 ton in de proef, het Hoogheemraadschap 50 duizend euro. De proef bij Pijnacker is onderdeel van het project ‘de N470 geeft energie’. Dat moet leiden tot opwekking en besparing van energie in bouw, onderhoud en gebruik van de provinciale wegen.

Reageer op dit artikel