artikel

Snel, dicht, duurzaam en trillingsvrij alternatief voor infrawandtechnieken

infra

Snel, dicht, duurzaam en trillingsvrij alternatief voor infrawandtechnieken

Bestaande technieken voor het uitvoeren van geheel of deels ondergrondse wanden hebben nadelen. Trillen of heien veroorzaken overlast, in de grond vormen is relatief duur en omslachtig. Geïnspireerd door het graven van sleuven bedachten Rob Grooten en Bas Struijk een innovatieve alternatieve methode, waarbij prefab betonnen planken eenvoudig in de bodem worden geplaatst.

Het is geen diepwand uitvoeren, geen damwand intrillen, zelfs geen cutter soilmixen, maar ‘damwandgraven’. Bas Struijk van DWG Techniek uit Hendrik Ido Ambacht is heel tevreden over het woord damwandgraven (afgekort DWG), want het geeft precies aan wat deze uitvoeringstechniek inhoudt. “Voorheen heb ik gewerkt met betonnen damwandprofielen. Die gingen lastig de grond in”, aldus Struijk. “Vooral het inbrengen was moeizaam. Ik stond een keer te kijken bij een drainagemachine die een sleuf aan het graven was. Toen kwam ik op het idee om prefab betonnen planken trillingsvrij in de sleuf te plaatsen. Het vraagt een aanpassing van de drainagemachine. De graafketting blijft bestaan. Aan de machine worden vijzels toegevoegd en een bekisting. De betonnen planken glijden langs de stalen bekisting in de sleuf. De grond wordt gestabiliseerd met bentoniet. Als een element staat, zet de machine zich met de horizontale vijzels daartegen af. Hij wordt achteruit geduwd totdat er voldoende ruimte is om de volgende prefab betonnen plank te plaatsen. De vijzels worden ingetrokken, de nieuwe plank glijdt langs de bekisting, enzovoort.”

Trillingsvrij

Op die manier kan snel, momentvast (met hol en dol), waterdicht (met rubberprofielen) en trillingsvrij een wand uitgevoerd worden. Struijk heeft de innovatieve methode uitgewerkt met Rob Grooten van ingenieursbureau Grooten uit Wijk bij Duurstede. Hij heeft als zelfstandig ondernemer patent aangevraagd. In 2011 kwam het octrooi voor Nederland af. Het Europese patent is inmiddels ook goedgekeurd voor maximaal 27 landen. Een aantal grote bouwbedrijven durft het avontuur niet aan, hoewel het om een initiële investering van zo’n twee ton gaat.

Een partner uit Hardenberg ziet wel brood in de methode. Het bedrijf heeft een aantal drainagemachines dat aangepast kan worden voor het damwandgraven.

“Zo’n drainagemachine is een rupsvoertuig. Hij heeft een strook van 3 meter breed nodig en een opstelplaats van 20 meter lang”, aldus Struijk. “De maximale diepte van de wand stellen we voorlopig op 8 meter, maar dieper zal ook kunnen, bijvoorbeeld 12 meter. De panelen zijn een meter breed, maar 1,20 of 1,50 meter mag ook. De panelen zijn minimaal 15 centimeter dik, met een korfwapening. Het bentoniet dient voor het stabiliseren van de bodem, het glijden van de planken en het vullen van de sleuf. We hebben ook gedacht aan kanaalplaatelementen, dat is het goedkoopst. Dan kunnen kanalen met bentoniet gevuld worden dat in de sleuf uitvloeit. Aan het eind kan de wand bijvoorbeeld gestabiliseerd worden met steengruis.”

Proefproject

Grooten: “We gaan een proefproject draaien. We hebben een schaduwbegroting gemaakt voor twee ongelijkvloerse kruisingen van ProRail.”

De ingenieur beschrijft de bekisting als een boek zonder bladzijden, een lege kaft, Hij is 8 meter hoog en 3,4 meter lang. Aan de buitenzijde van de rug bevindt zich de graafketting. Tussen de rug e n de draagketting bevinden zich de horizontale vijzels. “Een machinist met veel ervaring is enthousiast over de methode. Technisch verwachten we eigenlijk geen enkel probleem”, aldus Grooten.

Struijk: “Architecten kunnen hun fantasie op het bovengrondse deel van de planken loslaten. Bijvoorbeeld voorzien van een profiel of onder een hoek plaatsen.”

De uitvinder ziet de methode als een alternatief voor het traditioneel uitvoeren van damwanden van staal, beton, kunststof of hout, terre armée, een keerwand of folie. Hij denkt aan tunnels, bouwkuipen, landhoofden, duikers en geluidsschermen. “Voordeel van prefab betonnen planken is de lange levensduur”, benadrukt Struijk. De techniek is dus niet alleen snel, maar ook duurzaam.

 

 

Schematische voorstelling van het damwandgraven.

Reageer op dit artikel