artikel

Steenwolblokken regelen opslag en afgifte regenwater

infra

Steenwolblokken regelen opslag en afgifte regenwater

Infiltratieblokken van steenwol helpen wateroverlast en verdroging in onder meer de openbare ruimte te voorkomen.

De steenwol is van het type dat in de tuinbouw als substraat wordt gebruikt. De isolerende variant is echter niet geschikt om een overmaat aan regen- en oppervlaktewater te absorberen, te infiltreren en te draineren. “Dat materiaal is behandeld om het waterafstotend te maken”, zegt Jerry de Nijs van producent Hydrorock uit Schiedam. De blokken zijn gemaakt van harde geperste steenwol en overtrokken met een filterdoek dat ingroei van wortels verhindert.

Hydrorock levert twee varianten van zijn infiltratieblokken. De standaardversie buffert tot 94 procent van het volume. De HD-uitvoering (high density) komt tot 90 procent. De laatste is dan weer te belasten tot 4000 kilo per vierkante meter. De eerste heeft een belastbaarheid tot 2000 kilo per vierkante meter. De absorptiecapaciteit is volgens de leverancier even groot als die van kunststof infiltratiekratten die, in de becijfering van de fabrikant, weer zo’n 30 procent duurder zijn dan de blokken.

Het opgeslagen water wordt geleidelijk weer afgegeven aan de bodem. De gebruiker kan zelf bepalen hoeveel water wordt opgeslagen. Model D34 bijvoorbeeld heeft een capaciteit van 34 liter. Hoe meer blokken hoe groter de opslagcapaciteit. Voor situaties waar een teveel aan gebufferd water overlast kan veroorzaken, levert Hydrorock een variant met een afvoerbuis die op het riool wordt aangesloten.

Afhankelijk van bodemgesteldheid en plaatsing hebben de blokken een meer drainerende of infiltrerende werking. Voor drainage worden ze het best horizontaal achter elkaar geplaatst, voor infiltratie het best in staande positie.

Producent Hydrorock is het resultaat van een samenwerking tussen Rockwool en Asbipro.

Video: Hydrorock nieuw systeem voor bufferen en draineren van oppervlaktewater

Bron: Hydrorock.

Reageer op dit artikel