artikel

Kijk eens terug Kaat

infra Premium

Kijk eens terug Kaat

De Cobouw redactie vroeg mij een blog te schrijven, met een terug- en vooruitblik. Voor plaatsing online, tijdens de kerstvakantie. Een blog, is dat iets anders dan een column? Wikipedia: “Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. De auteur, ook blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek”. Ok.

En een column? “Een column is een met regelmaat verschijnend, kort stukje proza van een bepaalde auteur (columnist). Vaak wordt een column in een krant of tijdschrift gepubliceerd, maar ook een gesproken column op radio of televisie, of publicatie op internet komen voor.”

Wel dat laatste heb ik afgelopen 1,5 jaar maandelijks mogen doen, met als resultaat dat ik dit het komende jaar elke twee weken mag doen. Om nu met u mijn persoonlijke dagboek door te spreken kan niet interessant zijn. Als wegenbouwer rijd ik van vestiging naar vestiging, van restaurant naar restaurant, van gemeentehuis naar gemeentehuis en van provinciehuizen soms naar een ministerie. Dat moet ook, ik houd mij bezig met de PR van onze bedrijven, in Twente is dat ‘Proaten en Rondrie’n’.

En ik doe wat van mij verlangd wordt. Volgzaam type. Tenminste dat beeld was er wel bij het begin van mijn wegenbouw-loopbaan. Leuk, een dame in de branche, fijn dat ze Herman een beetje helpt. Van leuk werd het al snel pittig, charmant bijdehand, wel aanwezig en soms direct. Leuk ook, een column in de Cobouw, wel lef hebben dat ze al snel precaire onderwerpen durft aan te snijden, laat haar dat maar mooi doen.

Aandacht vragen voor onderwerpen binnen onze branche vergt momenteel echter ‘iets anders’ dan standaard en ik weet, je vindt dat ik dat treffend doe of je vindt dat lichtelijk irritant. Ik ben toch een vrouw van uitersten, dus dat past. De columns over bijzondere EMVI criteria en het lootjes trekken gaven afgelopen jaar ietwat reuring in ’t Oosten. In een vlek ga je immers niet wrijven, die laat je langzaam weken en dan verdwijnt het op den duur vanzelf.

Soms is roeren echter effectiever. De eerst van slag zijnde opdrachtgever trekt bij en past zaken aan. En, nog belangrijker, staat meer en meer open voor overleg tussen marktpartijen om tot realistische aanbestedingsrichtlijnen te komen. Dus in plaats van inpakken, mag ik nog meer uitpakken in 2015. In interviews, presentaties, debatten, gesproken columns en nog meer columns in de Cobouw. Gewoon mijn kijk op de bouwwereld. Beetje schudden en prikkelen, maar altijd opbouwend kritisch bedoeld met de blik op de toekomst!

Ter afsluiting mijn ervaring met het schrijven van mijn eerste blog? Ik vind hem persoonlijk genoeg.

Reageer op dit artikel