artikel

Deltares test ontwerp grootste getijdencentrale ter wereld

infra

Deltares test het ontwerp van de grootste getijdencentrale ter wereld, die in Swansea Bay in Groot-Brittannië zal worden gebouwd. Het schaalmodel is begin 2015 operationeel.

De opdracht aan het Delftse kennisinstituut luidt om het ontwerp tot in detail te toetsen op hydrodynamische efficiëntie. De centrale bij Swansea in Zuid-Wales krijgt zestien turbines die 320 megawatt kunnen leveren. Opdrachtgever is Tidal Lagoon Swansea Bay, waarin onder andere Van Oord en Ten Cate participeren. Via de centrale moeten 155.000 huishoudens van duurzame energie worden voorzien. Momenteel loopt de aanbestedingsprocedure.

De baai bij Swansea is één van de weinige plekken ter wereld waar het verschil tussen hoog- en laagwater extreem groot is. Het getijdenverschil bedraagt 8 to 10 meter. Het is de bedoeling om in de baai een dam te bouwen die een lagune in een deel van de baai omsluit. Deze dam moet de invloed van de centrale op de bestaande infrastructuur, het ecosysteem en de omgeving beperken. De dam wordt 10 kilometer lang en tussen de 50 en 100 meter breed. De turbines komen in het zuidelijke gedeelte over een lengte van 300 meter.

Reageer op dit artikel