artikel

‘Minder fouten met Google Glass’

infra Premium

‘Minder fouten met Google Glass’

Bouwvakkers die een Google Glass dragen, maken minder fouten bij de interpretatie van tekeningen en instructies. Dat blijkt uit een praktijkproef bij BAM Utiliteitsbouw met het ‘wearable device’.

De bevindingen zijn tot dusver overwegend positief, verklaart Huib Tieleman, hoofd van het BIM Center van BAM Advies & Engineering in Bunnik. De proef krijgt volgens hem zeker een vervolg. “Werken met Google Glass is een eerste stap om BIM-info naar de medewerker op de bouwplaats te brengen”, zegt Tieleman.

De proef bij BAM Utiliteitsbouw vindt plaats in de ruwbouw, bij het stellen van bekistingen en het boren van ankers. De bouwvakkers hoeven niet eerst naar een tekening te kijken en daarna naar hun werk te lopen. “Ze krijgen achter elkaar 3D-plaatjes te zien, digitale werkplannen. De daadwerkelijke handelingen die ze uitvoeren blijven dezelfde, maar ze kunnen zich meer concentreren op hun vakmanschap. De kans op fouten blijkt dan inderdaad kleiner te zijn”, aldus Tieleman.

Foutpercentage

BAM verwacht niet dat het werk van de bouwvakkers vervolgens door robots overgenomen kan worden. In ieder geval niet op korte termijn. “Ondanks het gebruik van CAD en BIM is het foutpercentage in werktekeningen best hoog”, zegt Tieleman. “Maar als we alle informatie in een 3D-model op ware grootte door zouden kunnen zetten naar de bouwvakkers, zou veel minder informatie verloren gaan.”

Kanttekeningen zijn er wel. Tieleman: “Het beeldscherm van Google Glass is eigenlijk te klein. We willen meer informatie kwijt. Dat gebeurt nu met relatief veel beelden achter elkaar. De bouwvakker kan de reeks met zijn stem of vinger bedienen, vooruit en terug. Het voordeel van Google Glass is dat de werknemer tegelijk de werkelijkheid en de instructiebeelden ziet.” Tieleman noemt het systeem “duidelijk versie 1”, want er valt nog veel te verbeteren. “De benadering is heel anders dan met traditionele tekeningen en werkinstructies.”

BAM Utiliteitsbouw staat niet alleen met zijn experiment. Spooraannemer VolkerRail stuurt storingsmonteurs op pad met Google Glass.

Lees ook: Storingsmonteur met ‘slimme bril’

Reageer op dit artikel