artikel

Stranden op zes locaties breder

infra Premium

Stranden op zes locaties breder

De Nederlandse stranden worden op zes locaties breder. Dat heeft Rijkswaterstaat bekend gemaakt. Het gaat om Ameland, Vlieland, Callantsoog, de Brouwersdam, Domburg en de Westkapelse Zeedijk.

Aannemers kunnen hun zinnen zetten op projecten die 2015 en 2016 plaatsvinden. Volgens Rijkswaterstaat zorgt de kunstmatige zandaanwas niet alleen voor droge voeten, maar biedt hij ook kansen voor de economie, de natuur en de recreatie.

Miljoenen kubieke meters zand zijn nodig om de Nederlandse kust te versterken. Tussen 2012 en 2016 gaat het om 48 miljoen kubieke meter. Rijkswaterstaat heeft berekend dat je daarmee op de evenaar een strook kunt leggen van één meter breed en 1,20 hoog en dat de hele wereld rond.

Tweederde van de benodigde hoeveelheid zand wordt gebruikt om de kust te onderhouden. Het overige zand is bedoeld om de stijging van de zeespiegel te kunnen opvangen.

De Nederlandse kust raakt voortdurend zand kwijt door invloeden van de zee en de wind. Ook het stijgen van de zeespiegel, ‘vreet’ zand.

Reageer op dit artikel