artikel

Veiligheidstoets en weginspectie in 3D

infra Premium

Veiligheidstoets en weginspectie in 3D

Wat Google doet met camerawagens, moet ook kunnen met 3D-laserscannen, dachten Herbert Ticheloven en Joost Assendelft van ingenieursbureau Advin. Deze techniek wordt normaal gesproken vooral in een statische opstelling toegepast.

“We hebben onze scanner nu eigenlijk aan een bestelbus gehangen. Op die manier is het mogelijk om de gehele weg en berm in kaart te brengen en te zien waar de werkelijkheid afwijkt van de norm.” Vorig jaar kreeg Advin van de provincie Zuid-Holland de kans om de techniek toe te passen op een stuk van 10 kilometer van de N208, met als doel de Ranking the Roads-methode van provincie Zuid-Holland op innovatieve wijze uit te voeren. Het bedrijf maakte een scan waarbij de weg werd vergeleken met de verkeersveiligheidsnormen van de provincie en het CROW.

 

De scanbus kan ook de ruwheid van wegoppervlakken nauwkeurig meten. Illustratie: Advin.

 

Illustratie: Advin.

Reageer op dit artikel