artikel

Sluis krijgt deuren van composiet

infra

Het Wilhelminakanaal in Tilburg krijgt twee Nederlandse primeurs: composiet sluisdeuren en een vijzelgemaal dat dienstdoet als waterkrachtgenerator. Deuren en turbine komen in sluis III van het te verbreden kanaal.

De nieuwe sluis vervangt twee kleinere sluizen. De bijpassende deuren geven aan wat Rijkswaterstaat voor ogen staat, zegt woordvoerder Eric van Beerendonk van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland. “Minder staal en hout en meer composiet.” Eerdere ervaringen met het materiaal leren de dienst dat het de vergelijking met de conventionele materialen goed doorstaat.

FiberCore Europe uit Rotterdam begint in het derde kwartaal van 2014 met de productie van de sluisdeuren. Deze worden halverwege 2015 geplaatst. De grootste deuren meten 6,2 bij 12,5 meter, de kleinere variant 6,2 bij 5 meter. Beide varianten worden telkens twee keer gemaakt. Volgens dezelfde specificaties levert het bedrijf ook reservedeuren.

De buitenkant van een deur bestaat uit 30 millimeter dik glasvezelversterkte polyester, aldus Ed Hoogstad, directeur bouw en infra van het bedrijf. Driedimensionaal gepositioneerde glasvezels en driedimensionale vernetting zorgen ervoor dat de deuren constructief één geheel vormen. Het ingenieursbureau van FiberCore Europe construeert de toekomstige sluisdeuren zodanig dat deze “ondergedompeld zo veel als mogelijk gewichtneutraal zijn”. Hoogstad: “Op die manier wordt het opdrijvend vermogen benut.” Mede daardoor ontstaat minder slijtage aan bijvoorbeeld de scharnieren. FiberCore Europe construeert de deuren op een minimale levensduur van honderd jaar. “Drie keer langer dan conventionele sluisdeuren”, zegt Van Beerendonk daarover. “En mede daardoor hebben ze een lage LCC”, vult Hoogstad aan.

“De vijzelturbine bij de nieuwe sluis III is volgens Rijkswaterstaat het eerste vijzelgemaal in Nederland dat als turbine wordt ingezet. Verval van het water wekt elektriciteit op. Die energie gaat volgens Van Beerendonk vooral op aan de sluis. Met het restant worden tot 250 huishoudens in de Tilburgse wijk Reeshof bediend.

De sluisdeuren zijn een initiatief van de provincie Noord-Brabant, bouwcombinatie Heijmans-Boskalis en Rijkswaterstaat. Heijmans bouwt de sluis; Boskalis verbreedt het Wilhelminakanaal.

Reageer op dit artikel