artikel

Efficiency voor kabels en leidingen

infra Premium

In de afgelopen maanden is de bestrating voor mijn kantoor vier maal opengehaald. Er is twee jaar geleden prachtig herbestraat. De bestrating werd telkens weer geopend, er werd gegraven en steeds apart nieuwe leidingen gelegd: water, riolering, gas en elektra. En steeds werd er weer zand aangevuld en bestraat. Het overblijvende materiaal werd keurig afgevoerd. De straat klinkt in en na regenbuien staan er grote plassen. Als het weer gaat vriezen is er een ijsbaan voor de deur.

Ik verbaas me over de inefficiëntie van de infrabranche. Er liggen in Nederland 1,7 miljoen kilometer kabels en leidingen onder de grond. David Macauly tekende in ‘Ondergronds’ (1977) al systemen van leidingen in ondergrondse stelsels van begaanbare kokers, zodat daarin onderhoud en vervanging kan plaats vinden. Rioleringen en waterleidingen zijn 100 jaar oud in Nederland, gasleidingen 50 jaar, kabel-tv 20 jaar en breedband glasvezel 10 jaar. In het westen van het land liggen die allemaal ongeordend, niet op tekening aangegeven in zakkende grond. BIM? Nooit van gehoord. Waarom wordt er niet integraal gedacht, ontworpen, geëngineerd en uitgevoerd? Blijft die civiele infra altijd zo primitief en ambachtelijk? Of is het in een recessietijd de methode om veel mensen aan het werk te houden?

Rioleringen

Dan is er ook nog de kwaliteit van de rioleringen in de Randstad. Bij intensieve regenbuien kunnen de normaliter leegstaande grondleidingen in de straat de grote hoeveelheid hemelwater totaal niet aan. Er zijn daken ingestort omdat de grondleiding in gemeentegrond de plotse regenval niet kon verwerken en het water op het dak van gebouwen opstuwde. Met de toenemende bestratingen en bebouwingen kan het regenwater niet in de grond wegzakken en moet via gescheiden rioleringen worden afgevoerd.

Is het geen tijd voor een design & engineering-revisie van kabels & leidingen met een beetje creativiteit en vooruitziende blik? Om zodoende systemen te ontwerpen en te ontwikkelen waarmee het onderhoud efficiënter kan worden uitgevoerd, dat economischer is voor de gemeenschap en veel minder maatschappelijke storing veroorzaakt? Zodat we weer 50 jaar vooruit kunnen?

Reageer op dit artikel