artikel

Den Helder ontwikkelt variant op klepstuw

infra

Den Helder wil met een ‘dubbele doorvaarbare klepstuw’ de waterkwaliteit en recreatie op het water in de gemeente bevorderen. De constructie dingt mee naar de Waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen.

De functie van zo’n ‘dubbele doorvaarbare klepstuw’ lijkt heel erg veel op die van een sluis. Toch mag het geen sluis heten omdat de constructie eenvoudiger is, zegt beleidsmedewerker Water George de Loos van Den Helder. In plaats van sluisdeuren heeft de voorziening stuwplanken. Deze constructie voorkomt dat grote hoeveelheden water over en weer worden verplaatst. De Loos: ‘‘Een eenvoudige, betaalbare en niet eerder bedachte oplossing die overal toepasbaar is.” Recreatievaarders kunnen het systeem binnenkort bedienen met een pasje dat bij de VVV moet worden gekocht.

De aanleiding voor de ontwikkeling ligt in het waterplan Waterbreed waarmee Den Helder het watersysteem scheidt om de waterkwaliteit te verbeteren. Het water uit het agrarisch gebied wordt door middel van de stuw losgekoppeld van het water in de wijken en de stad. “In het agrarisch gebied raakt het water vervuild met meststoffen en bestrijdingsmiddelen”, zegt De Loos. “In het stedelijk deel vraagt verontreinigde bagger aandacht.”

Obstakel

Gebouwd volgens de oorspronkelijke plannen zou de stuw een obstakel vormen voor de pleziervaart. De stad zou niet meer bereikbaar zijn doordat de stuw niet doorvaarbaar was. “Dat wilden we niet”, zegt De Loos. “En dus stelden we het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor te kiezen voor een dubbel uitgevoerde doorvaarbare klepstuw die als sluis kan worden gebruikt.”

Het resultaat: een dubbele waterkering nabij Fort Dirksz Admiraal nabij het centrum van Den Helder. De stuwkleppen zijn gemaakt uit roestvast staal. Dat materiaal is gekozen omdat het het beste bestand is tegen het zoute en zoete water dat de kering scheidt.

Reageer op dit artikel