artikel

Uitholling overdwars

infra

Uitholling overdwars

“Ja, maar je zou toch gewoon met Oost-Europeanen kunnen gaan werken?” Die suggestie werd de afgelopen maand door twee gemeentelijke opdrachtgevers aan een eigenaar van een stratenmakersbedrijf gedaan.

In beide gevallen ging het om serieuze opdrachtgevers: een grote stad in de Randstad en een grote gemeente in de periferie van zo’n grote stad.

Het stratenmakersbedrijf verricht al jaren werkzaamheden voor beide opdrachtgevers. Tot grote tevredenheid. Het vakmanschap van het bedrijf staat niet ter discussie. Omdat er natuurlijk ook bij de lokale overheid bezuinigd moet worden, is het logisch dat alles ter discussie wordt gesteld. Ook de kosten van werkzaamheden van externe aannemers. Interessante vraag is waar de verantwoordelijkheid van publieke opdrachtgevers begint én eindigt. Mag een publieke opdrachtgever een eigenaar van een stratenmakersbedrijf voorstellen die dure Nederlanders er uit te flikkeren (je zal maar opgescheept zitten met een bouw-cao) en zijn kosten terug te dringen door voormalig asperge- of aardbeienplukkers in te huren. Die onder te brengen in een schuur (uiteraard tegen betaling van huur, maar wel lekker dicht bij de stenen) en ze vervolgens af te schepen met een voor Nederlandse begrippen hongerloontje? Ik denk het niet.

Het liefst had ik eigenlijk de namen van beide opdrachtgevers in de kop van deze column gezet, maar daarvoor is de ontwikkeling denk ik te algemeen. Wordt het niet tijd voor een ombudsman in de bouw? Een onafhankelijke persoon die klachten over opdrachtgevers onderzoekt en zo nodig aan de kaak stelt. Die ook klachten van onderaannemers over hun opdrachtgevers (vaak aannemers of andere ‘bouwpartners’) bekijkt. En die zich natuurlijk ook bemoeit met klachten van eigenaren van gebouwen. Een prachtige baan, lijkt me. Uithollingen overdwars zullen er altijd zijn, maar belangrijker is dat we het er over hebben en ons er over uitspreken.

Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix, Utrecht

Reageer op dit artikel