artikel

Heijmans werkt aan warmtewisselende rioolbuis

infra Premium

De Hydrea Thermpipe levert koeling en verwarming uit het riool. Heijmans hoopt het systeem in het vierde kwartaal van dit jaar te kunnen testen in een proeftuin van drink- en afvalwaterbedrijf Waternet.

Heijmans ontwikkelde deze ‘energieboorbuis’ met boorbuisfabrikant Socea en kunststofproducent Frank. De buis is 3,30 meter lang en heeft een binnen- en buitenschil. De binnenschil bestaat uit Franks PKS Thermpipe; een HDPE-kunststofbuis waar een kunststofspiraalleiding om is gewikkeld. Socea stort deze warmtewisselende constructie in beton. Heijmans kan de Hydrea Thermpipe door middel van schildboren in de grond brengen.

Rioolwater is tegenwoordig gemiddeld 18 graden Celsius warm, zegt boortechnicus Joh Henzen van Heijmans. “Koud water dat door de kunststof wikkelbuis wordt geleid komt er aan het eind een graad of drie warmer uit.”

De warmtewisselaar bestaat uit telkens drie in serie geschakelde leidingensegmenten. Elke buis van 3,30 meter wint in theorie voldoende warmte terug om twee woningen via een warmtepomp op temperatuur te houden. De gewonnen warmte kan zonder al te veel verlies over afstanden tot 300 meter worden getransporteerd.

Zonder hulpmaterieel kan een buis tot 150 meter lang worden geboord. Henzen: “Grotere lengtes vergen een hydraulisch vijzelstation.” Dat gereedschap deelt de warmtewisselaar in twee stukken. Zo ontstaat een deel wat voor het terugwinnen van warmte kan worden gebruikt en een deel waarmee warmte aan het riol kan worden afgegeven. Beide functies kunnen volgens Henzen ook in één leidingdeel worden gecombineerd.

Een binnendiameter van 1600 millimeter maakt de Hydrea Thermpipe geschikt als hoofdtransport- en als bergingsleiding. Het systeem is te gebruiken voor vrij verval- en drukleidingen. De buitenkant heeft een diameter van 2160 millimeter. Deze maat houdt verband met de betonmal waarin de Hydrea Thermpipe wordt gestort. De combibuis kan ook als kabel- en leidingtunnel worden gebruikt. De kunststof binnenwanden worden aan elkaar gelast. “Al dan niet vervuild bodemwater kan daardoor niet in de buis doordringen”, zegt Henzen. De betonnen buitenmantel maakt de buis bestand tegen graafschade.

Op de Hydrea Thermpipe is afgelopen januari Europees patent aangevraagd. “Voor de bouwvak moeten alle onderdelen van het systeem zijn uitontwikkeld”, zegt Henzen, “zodat in het vierde kwartaal van dit jaar de praktijkproef kan plaatsvinden.”

Reageer op dit artikel