artikel

Nederland sceptisch over reparatierobot

infra

Nederland sceptisch over reparatierobot

Een automaat van het Amerikaanse Georgia Tech Research Institute (GTRI) herkent en herstelt al rijdend beschadigingen in asfaltwegen. Het resultaat stelt de onderzoekers tevreden, al hopen ze het huidige slagingspercentage van 83 te kunnen vergroten door een driedimensionale laserscanner naar schade te laten zoeken.

Nederlandse bedrijven ontwikkelen voor zover bekend nog geen automatische scheurenvullers.

Reinier te Groen van Advin, adviesbureau voor de infrastructuur uit Hoofddorp, betwijfelt of het Amerikaanse systeem in Nederland voldoet. “Als Amerikanen scheuren gaan vullen, denken we hier bij dezelfde schade eerder aan reconstructie.” Gerrit Akker van Heijmans’ ingenieursbureau Breijn uit Rosmalen noemt de Amerikaanse ontwikkeling ‘interessant’. “Maar we moeten ervoor waken alles wat interessant is, klakkeloos over te nemen.”

Reageer op dit artikel