artikel

‘Elektroneus’ meet stank van zuivering

infra

‘Elektroneus’ meet stank van zuivering

Odotech heeft een ‘elektronische neus’ gemaakt die ‘ruikt’ hoeveel stank een waterzuivering of een andere installatie maakt.

De bijbehorende elektronica kan voorspellen of de gemeten waarde groter wordt en hoe die zich verspreidt over de omgeving. Odotech komt voort uit de Polytechnique Montréal. ‘Elektronische neuzen’ bestaan al langer. Ze sporen onder meer explosieven op.

In de ‘neuzen’ van Odotech zitten zestien sensoren die de chemische bestanddelen van bijvoorbeeld biogas en zuiveringsslib in de lucht detecteren. Deze specifieke geuren zijn in het laboratorium op een chip gezet. De sensor wordt gebruikt in combinatie met een elektronisch weerstation. Het weer heeft een grote invloed op de ontwikkeling van de stank.

Lees meer over Odotech

Reageer op dit artikel