artikel

Rotterdamse straatverlichting krijgt afstandsbediening

infra

Rotterdam heeft een wereldprimeur met op afstand bestuurbare verlichting. Aan het City Touch lichtmanagementsysteem van Philips Lighting komt geen kabel te pas.

Op de lichtarmaturen aan de Westersingel en Nieuwe Binnenweg zijn kleine antennes aangebracht. Elk lichtpunt kan daardoor apart worden aangestuurd via een radiofrequent signaal. De StarSense RF bediening waarmee het Rotterdamse systeem is uitgerust, bestaat uit een zogenoemde Wireless Outdoor Lamp Controller waarmee de armatuur kan communiceren met een Segment Controller. Gegevens over energiegebruik, aantal branduren per lamp en storingen worden daarmee direct doorgestuurd naar Gemeentewerken Rotterdam. Per lichtpunt kunnen de beheerders via internet de verlichting dimmen, versterken en in- en uitschakelen, .

Bij ongelukken, calamiteiten of evenementen kunnen beheerders het lichtniveau simpel ter plekke verhogen vanaf een laptop of smartphone. Volgens Philips kan het systeem, in combinatie met LED-verlichting, een besparing tot 70 procent op zowel energieverbruik als op onderhoudskosten opleveren.

Rotterdam kan dankzij het systeem ook makkelijker voldoen aan de eis dat tenminste 98 procent van de stadsverlichting (91.300 lichtmasten met 101.500 armaturen) werkt.

Gezien het succes van de eerste proef wil Rotterdam het systeem uitbreiden naar andere locaties.

Reageer op dit artikel