artikel

Goede voornemens

infra

Goede voornemens

Op 21 december 2011 vertrok André Kuipers voor een periode van zes maanden naar het internationale ruimtestation ISS. Net voor de feestdagen. Even vroeg ik me af hoe al het vuurwerk er vanuit dat perspectief uit zou zien?

Dat moet een feestelijke aanblik geven van een planeet zonder zorgen. Ver weg van de somber gestemde berichten over de perspectieven voor de bouw voor het nieuwe jaar.

In de voorbeschouwingen was er deze week een uitzending op TV over Wubbo Ockels. Hij vertelde over de ongekende versnelling waarmee zijn raket de aarde verliet. Wat mij echter het meest raakte, was zijn uitspraak dat je in de ruimte moet zijn geweest om te weten wat het is. Heeft de bouw dat onbekende terrein eigenlijk al eens verkend? De bouw staat meer bekend om haar conservatisme dan om haar innovatie, de goede daargelaten. Weten we wel wat we missen?

Ockels heeft aan zijn ruimtereis een andere verhouding met de zwaartekracht overgehouden. Hij ervaart de zwaartekracht vooral als lastig, een beperking in zijn vrijheid om te bewegen. Zijn vrouw vertelde een prachtig verhaal hoe hij ’s nachts het zwembad opzocht om op de bodem weer iets van die bewegingsvrijheid te vinden. Ockels is gelukkig niet op de bodem van het zwembad blijven zitten. Hij heeft de zwaartekracht overwonnen en is daarna nieuwe gebieden gaan verkennen. In zijn geval duurzaamheid, een interessante keuze.

Het is bijna oud en nieuw. Voor de meeste van u nadert een week van vakantie. Een tijd ook van bezinning en goede voornemens. Als u bij het ontbijt de krant openslaat en weer een bericht tegenkomt over tegenspoed in de bouw, sla het dan gewoon over. Gebruik de tijd van lezen en mijmeren juist om na te denken over nieuwe kansen. De kracht van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Denk even na over de nieuwe ruimte waar je moet zijn geweest om te weten wat het is en ga er ook heen. Er zit veel potentie in de bouw. De bouw bezit het unieke vermogen om samen iets te maken dat niemand alleen kan.

Mijn goede voornemen? Niet meer boos worden op opdrachtgevers die selecteren op de laagste prijs, maar zelf waarde creëren en dat aan hen laten zien. De kortzichtige focus op de laagste prijs lijkt nu net zo wetmatig als de zwaartekracht, maar je kunt er aan ontsnappen.

Ik wens u alvast fijne dagen!

Theo Salet, PMC-leider Gebouwen bij Witteveen+Bos

Reageer op dit artikel