artikel

Verdichtingsproces asfalt vanaf wals te controleren

infra Premium

Wegenbouwers die een wals voorzien van een systeem dat de verdichting meet, kunnen tot in detail de bijzonderheden van een wegdek vastleggen. KWS Infra zegt als eerste met een meetsysteem van Trimble het verdichtingsproces van asfalt te volgen.

KWS Infra beproeft Trimble-meetsysteem

De meter staat onder het nummer CCS900 in de catalogus van het Amerikaanse bedrijf Trimble. Het systeem is aangepast voor de Nederlandse omstandigheden. Trimble-leverancier Machine Control Systems (MCS) uit Asten monteerde zo’n meter op een tandemwals en op een drieroller van wegenbouwer KWS Infra. De wegenbouwer en de leverancier testen het resultaat een maand.

GPS

De voorziening bestaat uit onder meer een GPS-ontvanger, legt Rudi Dekkers van KWS Infra uit. “Deze legt de plek vast waar het asfalt wordt verdicht en het aantal keren dat de wals heen en weer is gereden. Infrarood temperatuurmeters registreren aan de voor- en achterkant van de wals hoe warm het asfalt is op een gegeven moment.”

De machinist ziet alle relevante informatie op een beeldscherm. Aan de hand van de gegevens kan hij het verdichtingsproces bijsturen. Mede daardoor wordt de wals naar Dekkers’ mening efficiënter gebruikt. En dat zorgt onder andere weer voor een lagere uitstoot van CO2.

Wegbeheerders vragen nog niet om de cijfers die de meter verzamelt, zegt Dekkers. “Maar dat zit er in de toekomst wel aan te komen. Niet in de laatste plaats omdat een wegenbouwer langer garant moet staan voor de kwaliteit van een project.” Vergelijkbare systemen om het verdichtingsproces van asfalt te meten biedt de markt voor zover Dekkers weet (nog) niet.

Aanvulling

Wegenbouwer KWS Infra beproeft het CCS900-systeem als aanvulling op Aspari; een project dat onder leiding van de Universiteit Twente de weg vrijmaakt voor Asfalt Sector Professionalisering, Research & Innovatie. Op basis van de ervaringen wordt bekeken of het systeem verder verbeterd kan worden om het verdichtingsproces van asfalt te volgen.

Reageer op dit artikel