artikel

Robot maakt herbestraten simpeler

infra

Henk Vlaming van Vlaming Products uit Zwaagdijk-Oost zegt de arbeidsomstandigheden van het machinale herbestraten te kunnen verbeteren met zijn ‘pakketteerrobot’. Deze machine legt gebruikte klinkers in verband gereed voor hergebruik.

De machine stapelt telkens vier of vijf gebruikte klinkers in verband op pallets. De stenen komen acht lagen hoog op een pallet van 1,30 bij 0,90 meter. Elke laag telt 44 stenen; bij elkaar 352 stenen die met elkaar en afhankelijk van de dikte ruim 1400 kilo wegen. Vier spanbanden houden het pakket bijeen. “Dat is het voordeel vergeleken met andere machines”, zegt Vlaming. “De pallets kunnen tussentijds worden opgeslagen voordat ze weer worden gelegd.”

Twee werklieden kunnen de machine aan de gang houden. De ene vult met een wiellader de machine met stenen, de andere man zorgt er als machinebeheerder voor dat alleen hele stenen zonder blutsen naar de robot worden getransporteerd. Afhankelijk van de omstandigheden kan de robot per dag 300 tot 400 meter aan stenen verwerken.

Het pakketteren gebeurt automatisch. “De robot pakt alleen hele stenen”, zegt Vlaming. Halve stenen worden automatisch afgevoerd. De machinebeheerder draait de stenen met de bovenkant omhoog. Ongeveer de helft van de klinkers ligt al zo. “Per pallet betekent dat ruim 170 handbewegingen”, becijfert Vlaming. De machinebeheerder verwijdert ook Bisschopsmutsen en verknipte stenen. De machine kan die niet verwerken.

Klem

De robot verwerkt de klinkers met een mechanische klem. De pakketteermachine zit in een 20-voets container die met een vrachtwagen kan worden vervoerd. Een tweede vrachtwagen vervoert benodigdheden als een transportband en een generator. De ondernemer uit Zwaagdijk-Oost ontwikkelde de machine met Boos Bestratingen uit Weervershoof en Ooms Producten uit Scharwoude. Beide bedrijven hebben de machine momenteel in gebruik.

Reageer op dit artikel