artikel

Lichtgewicht ladder voor inspectie van bovenleiding

infra

Lichtgewicht ladder voor inspectie van bovenleiding

Spoorbouwer VolkerRail heeft gisteren de eerste van een nieuwe generatie railinspectieladders voor de bovenleiding in gebruik genomen. De op de rails rijdende kunstsstof trap voldoet volgens de bouwer aan alle eisen van de Arbowet én van het personeel dat ermee moet werken.

Zo is het gewicht van het nieuwe stuk klimmaterieel minder dan de helft van dat van de nu nog in gebruik zijnde houten ladder. Met zijn 48 kilogram kan de felgele ladder door twee medewerkers gehanteerd worden. De eis vanuit de Arbo-wetgeving is dat twee mensen maximaal 50 kilo mogen tillen. De houten versie, die sinds eind jaren tachtig in dienst is en uit delen moet worden opgebouwd, weegt 110 kilo. Ook is nu nog een kunststof inspectieladder in gebruik, maar die weegt circa 80 kilo.

Het is de bedoeling dat beide verouderde versies zo snel mogelijk worden vervangen door de nieuwe. De oude voldoen niet meer aan de Arbo-eisen, maar worden nog oogluikend toegestaan. VolkerRail neemt in eerste instantie acht kunststof ladders in gebruik. Volgens projectleider Alexander Piet van VolkerRail gaan in ieder geval ook BAM Rail en StruktonRail de ladder inzetten. “Dit wordt de nieuwe standaard voor het spoor”, aldus Piet.

De innovatie is in opdracht van VolkerRail ontwikkeld door Gateway Industries. Het lage gewicht wordt onder andere bereikt door een constructie van holle pijpen te gebruiken. De ladder is uitschuifbaar van 4.70 naar maximaal 5.70 meter hoog en is opvouwbaar, zodat deze gemakkelijk op een onderhoudsbus kan worden meegenomen. Verbeterd is ook de meetbalk aan de bovenzijde van de ladder. Om die af te lezen hoeft de spoorwerker niet meer naar boven klimmen. Dat kan voortaan vanaf de grond. Hiervoor is patent aangevraagd, evenals voor de spreidstandbeveiliging in combinatie met het draagsysteem, de samenstelling van het kunststof en een stabiliteitscorrector.

Reageer op dit artikel