artikel

Elke man heeft een handtas nodig

infra

Dat zit zo. Afgelopen vrijdag was er een samenwerkingsdag van Rijkswaterstaat (RWS), aannemers en ingenieursbureaus.

Een dag waarop 80 vrouwen discussieerden over een aantal vragen die bij samenwerking van deze partijen spelen: Hoe combineer je zakelijkheid met een goede persoonlijke relatie? Wat is het geheim van een succesvol team van opdrachtgever en opdrachtnemer? Hoe verhoudt samenwerken zich tot rolvastheid? Hoe ga je om met belangen die deels gezamenlijk en deels tegenstrijdig zijn?

De discussies waren uitermate interessant. Neem deze (compleet verzonnen) case. RWS heeft opdracht gegeven aan een ingenieursbureau voor het opstellen van een Milieu Effect Rapportage voor een rivierverruiming. In het contract staat dat er drie alternatieven moeten worden bekeken en dat het project een grote tijdsdruk kent. De drie alternatieven lijken op elkaar en het bureau heeft een effectieve en goedkope aanpak voorgesteld. Dan komt halverwege het planproces een interessant nieuw alternatief naar voren. Heel anders dan de oorspronkelijke drie.

Zowel RWS als het bureau willen diep in hun hart dit idee graag meenemen: goed voor de BV Nederland. En toch komen ze er niet uit: beeld van RWS is dat het bureau de hoofdprijs vraagt voor dit extra alternatief en het bureau vindt dat RWS haar niets gunt. Het idee vervalt en iedereen is ontevreden. Kan dit anders?

De oplossingen vlogen over tafel: loop bij de start van het project het contract door en bespreek hoe je de geest ervan ziet, deel met elkaar wanneer je het project een succes vindt (en wanneer niet), maak een overzicht van álle belangen, regel vooraf wanneer en hoe je escaleert bij een conflict etc. In Baanbrekertermen: Wees eerlijk – Open je agenda – Zeg wat je denkt – Stel vragen – Geef complimenten – Blijf luisteren.

En waarom die handtas? Omdat het belangrijkste attribuut bij deze oplossingen een spiegel is. Daarmee kun je dingen bekijken die anders buiten je gezichtsveld blijven. En bovenal is de spiegel handig om jezelf goed te bekijken: want als je iets anders wilt krijgen, moet je iets anders doen. Zo zit dat.

Reageer op dit artikel