artikel

Interview: Martin van Aken‘Mozes dankt leven aan gietasfalt’

infra Premium

Interview: Martin van Aken‘Mozes dankt leven aan gietasfalt’

De Nederlandse Gietasfalt Organisatie houdt in september een internationaal congres. In een advertentie schuwde de NGO een vergelijking met de Bijbel niet. Volgens de branchevereniging heeft zelfs Mozes zijn leven te danken aan gietasfalt. Martin van Aken, technisch adviseur bij Smits Neuchatel en woordvoerder licht toe.

Mozes? Die werd vlak na zijn geboorte in een rieten mandje in de Nijl gelegd. Wat heeft dat met gietasfalt te maken?

“Dat mandje was op zijn beurt weer ingesmeerd met pek. Zoals wij dat later ook met houten schepen deden. Om ze waterdicht te maken. Natuurlijke bitumen zijn dus al zo oud als de weg naar Rome, letterlijk.”

Pek is dus hetzelfde als gietasfalt. Wij dachten meteen aan pek en veren.

“Dat is flauw. Nee, gietasfalt, of strijkasfalt, wordt al heel lang gebruikt in de wegenbouw. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn er hele snelwegen mee aangelegd, In Parijs zijn alle straten en pleinen er mee bekleed, in de Alpen is er geen brug ok viaduct zonder deklaag van gietasfalt. Het is immers superwaterdicht. In Nederland wordt het veel minder toegepast. Parkeerdekken, op dijken tussen de basaltblokken, een stalen brug. We verwerken hier jaarlijks niet meer dan 15.000 ton.”

Waarom is die markt zo klein in Nederland?

“Kijk, vroeger ging er op alle grote stalen bruggen een deklaag van gietasfalt. Met de komst van hoge sterktebeton waarmee die bruggen tegenwoordig versterkt worden, neemt ook het gebruik van ons product af.”

U organiseert een congres waar gietasfaltverwerkende bedrijven informatie met elkaar gaan uitwisselen. Zijn daar nog innovaties te verwachten? Waardoor gietasfalt weer duizend jaar meekan?

“Deze branche innoveert niet zo gek veel. Een aantal jaar geleden is er een pomp uitgevonden waarmee je het spul naar grotere hoogten kan pompen, maar dat is een vreselijk ingewikkeld ding. Die wordt in Nederland niet eens gebruikt.”

Gietasfalt is dus niet alleen heel oud. Het is ook erg ouderwets?

“Nou ja, het wordt nog steeds met de hand verwerkt. Dat is op zich niet heel zwaar werk. Het spul ‘loopt’ bijna vanzelf op zijn plaats als je het uitgiet. Je hoeft het alleen maar vlak te strijken.”

Is dat geen smerig en ongezond werk?

“Je verwerkt het bij 210 graden Celsius. Vroeger was dat nog heter, namelijk 270 graden.”

Op uw website staan hele mooie keukenvloeren van geslepen gietasfalt. Is dat geen mooie nichemarkt?

“Nou nee, daar zijn die vloeren veel te duur voor. Die kosten een godsvermogen.”

Armand Landman

Reageer op dit artikel