artikel

Leren van een ramp

infra

Trillingsmeters van Stabi-Alert registreerden op 11 maart om 7.25 uur plotseling flink verhoogde bewegingen in de ondergrond bij Arnhem. Achteraf blijkt het precies het moment dat een aardbeving Japan treft, gevolgd door een alles verwoestende vloedgolf.

De eerste weken na de ramp stonden – ook in Nederland – vooral in het teken van een mogelijke meltdownin de kernreactor van Fukushima. Nu het gelukt is het lek in reactor 2 met waterglas te dichten, en met het puinruimen van de verwoeste gebouwen is begonnen, poogt Cobouwlessen te trekken uit de ramp aan de andere kant van de wereld. Nederlandse deskundigen volgen de ontwikkelingen in Japan op de voet. Want hoe verschrikkelijk ook, aardbevingen en tsunami’s leveren een schat aan informatie die ook in ons land toepasbaar is.

Niet alleen toont de beving van 8,9 op de schaal van Richter voor de kust van Sendai hoe gevoelig de meetapparatuur van Stabi-Alert is, de aardschok leverde ook het bewijs dat de Japanners vooroplopen op het gebied van aardbevingsbestendig bouwen.

Joop Paul, directeur van de Nederlandse vestiging van ingenieursbureau Arup, woonde en werkte jarenlang in het land van de rijzende zon. Als geen ander weet hij hoe goed Japan op natuurgeweld is voorbereid. Het verbaast hem dan ook niet dat de aardbeving betrekkelijk weinig schade aan de constructie van gebouwen heeft veroorzaakt. De Japanners leren van elke nieuwe beving die het land treft. Paul verwacht dan ook dat de meest recente ramp tot nog slimmere oplossingen zal leiden.

Ook de op de aardbeving volgende tsunami wordt in Nederland nauwkeurig geanalyseerd. Gerbrant van Vledder, Delfts universitair hoofddocent civiele techniek en geowetenschappen en daarnaast senior onderzoeker bij Arcadis, weet dat een tsunami ook Nederland kan treffen, al valt de schade dan hoogstwaarschijnlijk mee. Wij moeten ons meer zorgen maken over stormvloeden. En gezien het feit dat we hier rekeninghouden met één forse overstroming in 10.000 jaar, doen we dat volgens Van Vledder niet voldoende.

Reageer op dit artikel