3 belangrijke ontwikkelingen bij de montagesystemen van zonnepanelen

3 belangrijke ontwikkelingen bij de montagesystemen van zonnepanelen
Foto: Shutterstock

Zonnepanelen blijven zich ieder jaar ontwikkelen, en daarmee kan de wereld achter dit ingenieuze stukje technologie niet achterblijven. Maar wat is er precies gaande? We sommen de drie belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van de zonnepanelen en zonnepanelen montagesystemen voor je op.

1. Ontwikkelingen en innovatie gaan hard

De ontwikkelingen binnen de wereld van zonnepanelen volgen zich in rap tempo op. Zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld verschillende universele ontwerpen van zonnepanelen montagesystemen. Ze zijn geschikt voor alle soorten daken, beschikbaar in landscape en portrait. Daarnaast zijn ze makkelijk te bevestigen door middel van een kliksysteem.

De juiste systemen, zoals ClickFit voor schuine daken en FlatFix voor platte daken, verhogen de kwaliteit eenvoudig én besparen gemakkelijk veel tijd. En daarmee help je niet alleen je eigen onderneming en werknemers, maar ook je klanten. Maar denk ook aan bijvoorbeeld PERC-zonnepanelen. Deze panelen hebben zelfs in de schaduw en tijdens bewolkt weer meerwaarde, een groot voordeel voor jouw klanten.

2. Steeds meer bedrijven hechten waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen

Er zijn steeds meer bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) hoog in het vaandel zetten. Ze denken bijvoorbeeld na over hoe ze milieubewust te werk kunnen gaan en hoe ze de beste werkomstandigheden voor werknemers kunnen creëren. Dat is een goede ontwikkeling, waar ook de wereld van de zonnepanelen in meegaat. Hierdoor worden steeds meer duurzame producten opgeleverd. Zo kun je denken aan volledig gerecyclede montagesystemen. Dat is niet alleen tijdens de productie goed voor het milieu, maar ook daarna. Deze montagesystemen hebben namelijk een zeer lange levensduur.

Maar er zijn meer mogelijkheden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Zo werken verschillende bedrijven alleen met leveranciers waarbij milieu ook hoog in het vaandel staat, of ze kiezen voor energieneutrale kantoorgebouwen.

3. Installateurs moeten blijven leren

De snelle ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen vragen om aanpassingsvermogen van de installateur. Welke nieuwe regels zijn er recent doorgevoerd? Welke nieuwe producten zijn er leverbaar? Het is voor installateurs van belang hun kennisniveau op orde te houden en regelmatig trainingen te volgen. Of je nu een beginnende installateur bent, of een ervaren installateur die zich graag wil doorontwikkelen, er zijn diverse trainingen beschikbaar om de volgende stap in je carrière te zetten.

Welke nieuwe regels zijn er recent doorgevoerd? Welke nieuwe producten zijn er leverbaar?”

Zo kun je denken aan basic trainingen over installaties, waar je kennis maakt met de diverse montagesystemen, zoals montagesystemen voor schuin dak, en waar je leert veilig en snel te installeren. Maar je kunt ook denken aan webinars over specifieke montagesystemen of advanced trainingen, waar je wordt voorbereid op buitengewone situaties, zoals storm en brand.

Stappen zetten

Het is als onderneming of installateur niet altijd makkelijk de ontwikkelingen in de wereld van de zonnepanelen bij te houden. Er wordt door de ontwikkelingen veel gevraagd op kennisniveau, maar ook op maatschappelijk niveau. Steeds meer mensen verwachten namelijk dat een bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt. Maar hoe zet je als onderneming of installateur nu de volgende stappen? Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om als werkgever en werknemer te verbeteren in dit vakgebied.

Dit artikel is gesponsord door Esdec.