Brandwerend glas: de trends

Brandwerend glas: de trends
Eind oktober werden bij een nieuwe showroom van autobedrijf Van Mossel Occasions langs de A2 bij Utrecht Pyrobel-T-beglazing geplaatst. Foto: AGC

Dat brandwerendheid en esthetisch aantrekkelijke oplossingen prima samen kunnen gaan, bewijst de Belgische glasproducent AGC Pyrobel al jaren. Een gesprek met manager Jan Liebeton over de nieuwste ontwikkelingen.

Wie wel eens met de auto op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam rijdt, heeft het afgelopen jaar kunnen zien dat autodealer Van Mossel Occasions ter hoogte van de Leidsche Rijn bouwt aan een nieuw megaoccasion-centrum. “Een prachtige zichtlocatie, maar door de ligging pal naast de snelweg wel in een zogeheten ‘plasbrandaandachtsgebied”, zegt Liebeton. En dat betekent dat de glazen pui moet zijn voorzien brandwerend glas.

Eind oktober hees een grote kraan de tientallen glazen elementen op hun plek. “Hierbij is gekozen voor Pyrobel-T isolatieglas. “Dat is gehard glas, met hoge isolatiewaarde en uiteraard een uitstekende brandwerendheid. Ik vind het een esthetisch fraaie oplossing, omdat het heel grote ruiten zijn van bijna 3,80 meter breed en zo’n 1,80 meter hoog.”

Keramisch schuim

AGC is een Belgische glasproducent uit Louvain-La-Neuve, een plaats tien kilometer onder Brussel. Het bedrijf heeft al veertig jaar ervaring met het maken van brandwerend glas. Pyrobel-glas bestaat uit twee of meer glasbladen, met daartussen een ruimte die gevuld is met een silicaat. Die tussenlaag heeft een dikte van 1,5 millimeter bij Pyrobel en Pyrobelite. Bij Pyrobel-T wordt gehard glas gebruikt en is de dikte van de tussenlaag (een andere soort dan bij Pyrobel en Pyrobelite) 3 tot 6 millimeter. “Brandwerend glas is veiligheidsbeglazing waarvan je hoopt dat je die nooit hoeft te gebruiken, maar die in geval van brand zijn beschermende werking moet uitvoeren”, legt Liebeton uit.

Van zand, soda, kalk en dolomiet tot aan de te plaatsen ruit, dat doen we allemaal zelf”

De werking is als volgt: bij brand schuimt het silicaat in de tussenlaag van de Pyrobel-beglazing op, waardoor er een “soort glaswol” ontstaat, een keramisch schuim met belletjes. En door die belletjes wordt de warmte aan de vuurzijde van het glas gehouden en komt die niet door naar de andere zijde. Afhankelijk van de dikte van de tussenlaag en het type glas kan Pyrobel-glas bescherming biedt tegen brand voor de duur van 30 tot 180 minuten.

Brandwerend glas AGCCradle to Cradle

AGC Pyrobel is een van de weinige glasproducenten die het hele productieproces in eigen hand heeft. “Van zand, soda, kalk en dolomiet tot aan de te plaatsen ruit, dat doen we allemaal zelf”, vertelt Liebeton. Het bedrijf bevindt zich daardoor in een unieke positie om het productieproces duurzamer te maken – en precies dat is wat ze de afgelopen jaren in Louvain-La-Neuve hebben gedaan. Het fabrieksdak ligt vol zonnepanelen en er is een gloednieuwe windturbine die samen de productie bijna geheel voorzien van eigen opgewekt groene stroom.

Liebeton: “Daarnaast gaan we slim om met reststromen en grondstoffen en we voeren een duurzaam sociaal beleid. Dit alles heeft vorig jaar geresulteerd in een Cradle-to-Cradle-certificering voor onze glasproducten Pyrobel en Pyrobelite”.

Garantietermijn verdubbeld

AGC heeft per september de garantietermijn verdubbeld van 5 naar 10 jaar. De garantie dekt onder meer optische defecten zoals het ‘haze’- effect en ‘bubbels’ en geldt voor Pyrobel en Pyrobelite wanneer deze beglazing is geïnstalleerd in toepassingen met een vierzijdig omkaderend kozijn. “Voor klanten is dat van belang”, zegt Liebeton, “omdat in bestekken vaak om 10 jaar garantie wordt gevraagd.”

Bubbels kunnen ontstaan als er iets mis is met de hechting tussen de tussenlaag en het glas. “Het is de kunst om die hechting onder controle te krijgen.” Doordat AGC zijn basisglas zelf maakt, is er veel meer knowhow over de hechting tussen de verschillende lagen dan wanneer je als producent je basisglas bij een andere leverancier moet betrekken, vertelt Liebeton. “We spelen korter op de bal.”

Volglazen brandwerende binnenwand

Voor architecten is de verplichte brandcompartimentering niet altijd een lolletje – zij werken graag met lange zichtlijnen door het gebouw, veel licht en transparantie. Gelukkig kunnen ze al vele jaren werken met brandwerende binnenwanden van glas, met het in de markt goed gewaardeerde product Vision Line, dat een brandwerendheidsklasse heeft tot EI 120. Afgelopen september toonde AGC op de beurs Architect@Work in Parijs voor het eerst een volglazen brandwerende deur, de VIGLAS-deur genoemd. VIGLAS heeft alleen een boven- en onderprofiel en is zelfsluitend.

“Het is een nieuwe generatie branddeuren die flink verschilt van de traditionele uitvoeringen. In de loop van komend jaar komt dit concept op de Nederlandse markt. We gaan ervan uit dat architecten er heel blij mee gaan zijn”, aldus Liebeton.

Bij brand zet het Pyrobelglas zichzelf dan vast in de sponning, door het uitzetten van het schuim”

Genagelde glaslat

Opdrachtgevers, architecten: AGC houdt scherp in de gaten dat iedereen in de bouwkolom goed bediend wordt. Liebeton: “En dus vergeten we ook zeker de glaszetters niet.” Voor het aanbrengen van brandwerend glas gelden andere -strengere – normen dan voor het aanbrengen van gewoon glas. Een voorbeeld is glas in houten kozijnen, waar tot voor kort meestal geschroefde glaslatten moesten worden toegepast, waarbij de glaslatten voorgeboord moesten worden; een tijdrovende en dure methode. Gedachte hierachter is dat nagels bij brand het glas niet op hun plek houden als de glaslatten weggebrand zijn. Schroeven doen dat beter dan alleen nagels. Op basis van positieve testresultaten met nagels heeft AGC dit onafhankelijk laten beoordelen, en daarvoor een toelating gekregen om de glaslatten bij dit glas te mogen nagelen.

Liebeton: “Pyrobel is op een andere manier gemaakt dan concurrerende producten, met als onderscheidende technische eigenschap dat de brandwerende laag doorloopt tot de rand van het glas. Bij brand zet het Pyrobelglas zichzelf dan vast in de sponning, door het uitzetten van het schuim”. Vorige maand verkreeg AGC hiervoor de benodigde certificaten. “De glaszetter hoeft dus niet meer te schroeven, maar kan gewoon blijven nagelen, met dezelfde tacker die hij altijd gebruikt.”

Dit artikel is gesponsord door AGC Pyrobel