video

‘Installatiebranche kan op 1 januari 2016 bimmen’

bouwbreed

‘Installatiebranche kan op 1 januari 2016 bimmen’
Bijeenkomst over BIM in Postillion in Bunnik

De installatiebranche kan per 1 januari volgend jaar volwaardig werken met het Bouw Informatie Model. Dat belooft brancheorganisatie Uneto-VNI. Speciaal benoemde ambassadeurs gaan dit jaar de installateurs warm maken voor het werken in BIM.

De ambassadeurs zijn officieel gecertificeerd en gaan installateurs wijzen op de mogelijkheden en voordelen van het werken in een Bouw Informatie Model. Volgens Uneto-VNI zijn de veertig BIM-ambassadeurs ‘opinieleiders binnen de installatiebranche die beschikken over grote inhoudelijke kennis én over een relevant netwerk’. Het zijn directeuren van grote installatiebedrijven en fabrikanten en vertegenwoordigers van kennisinstituten als ISSO en TVVL.

Om in BIM te kunnen gaan werken, wordt de zogeheten ETIM-classificatiestandaard uitgebreid met reken- en tekenmodules. Dat gebeurt momenteel in het project ETIM RT, dat een jaar geleden van start is gegaan. Ongeveer de helft van de productmodellen is inmiddels uitgewerkt voor rekenen en tekenen. Met de uitbreiding van ETIM wordt het mogelijk 3D-productinformatie tussen bouwpartners en tussen diverse softwareplatforms uit te wisselen.

Volgens programmamanager Jan Al loopt de installatiebranche met de ontwikkeling van BIM voor op de bouw: “Het wordt nu tijd dat ook de bouw vaart gaat maken met het vastleggen van bouwcomponenten.”

Video: Uneto-VNI over het ETIM RT Project

Reageer op dit artikel