Dit werkt veel beter dan een teamuitje

Dit werkt veel beter dan een teamuitje

Wanneer cv-installateur Erik Boon tegenwoordig in een woning op de bouwplaats van TudorPark in Hoofddorp komt om een vloerverwarming aan te leggen, is hij in staat een klein vreugdesprongetje te maken. Wat is het werken hier veranderd sinds samenwerking bovenaan de agenda staat.

Hoe anders begon Boons werkdag aan het begin van dit project. “Het was vaak onbegonnen werk, met smerige steigerplanken en allerlei afval op de vloer. Moesten we eerst de troep van anderen opruimen voordat we überhaupt aan het werk konden. Het is de dagelijkse praktijk in de bouw, hè? Geen rekening houden met elkaar, nauwelijks samenwerken. Ieder voor zich, dat is de mentaliteit. Na drie weken ben je dat wel zat. Het gaat ten koste van het werkplezier. Terwijl we toch echt met z’n allen aan één project werken: van timmerman, metselaar en stukadoor tot schilder en cv-installateur. De kracht van deze pilot is dat mensen van verschillende disciplines in de bouw dingen durven te zeggen tegen elkaar.”

TudorPark
TudorPark is een grootschalig project aan de zuidkant van Hoofddorp. In totaal verrijzen hier circa 1250 woningen, geïnspireerd op de Engels Tudorstijl: steile daken van keramische klei, ramen met roedeverdeling en schoorstenen met zogenaamde Chimney Pots. Dura Vermeer is ontwikkelaar en bouwer van de grootste uitbreiding van Hoofddorp sinds de Floriade in de jaren 90.

Gezamenlijke pilot

Boon is een van de vijftien sleutelfiguren in een kernteam in een gezamenlijke pilot van Bouwend Nederland en Dura Vermeer. In het kernteam zitten verder Spaansen, Deurwaarder, Emergo, SEV techniek, Steboma, Mampaey, Van der Meij de Bie en De Bruyn Intergips. De ketenpartners zijn ervan overtuigd dat investeren in het écht samen doen, impact heeft op het rendement en de cultuur. Hiermee maken we de sector uiteindelijk aantrekkelijker en blijven medewerkers langer, gezonder en met meer plezier (samen)werken. Naast het kernteam is een schil van circa zestig mensen bij de pilot betrokken. Samenwerken én op een respectvolle manier met elkaar omgaan zijn de sleutelwoorden. Het leidt tot meer werkplezier én de productiviteit gaat omhoog, zo is de gedachte.

Met deze pilot, die eind augustus van start is gegaan, willen Bouwend Nederland, Dura Vermeer en betrokken ketenpartners aantonen dat een andere aanpak in de sector echt werkt. Er is een hartslag in de samenwerking gebracht, waarin alle bouwpartners tweewekelijks met elkaar overleggen, onder begeleiding van onafhankelijke coach-trainersorganisaties DURVT en Bureau HTM, om alle problemen en irritaties, maar ook alle positieve zaken, op tafel te leggen en uit te spreken.

De samenwerking wordt regelmatig gemeten, verder zijn er teamafspraken gemaakt over hoe de teamleden met elkaar omgaan in dit werk. Van een groepje langs elkaar heen werkende specialisten is op deze manier een hecht team gesmeed. Daardoor is zowel het werkplezier als de productiviteit gestegen.

Flinke stappen

Bouwplaatsmanager Gideon Noordzij van Dura Vermeer merkt dat afgelopen maanden ook daadwerkelijk flinke stappen zijn gemaakt. Van een zogenaamde blèr-cultuur – waarin vooral veel wordt geschreeuwd– is geen sprake meer, zegt Noordzij.

“Mensen keken alleen maar naar wat er fout ging en wat er allemaal moest gebeuren, nu kijken we naar de manier waarop we samen de dingen aanpakken en hoe we het gesprek daarover voeren. Eerst zaten sommigen er onder protest, nu zorgen we er samen voor dat de rest van de mensen buiten ook aanhaken. De meesten waren in eerste instantie alleen gericht op eigen vakinhoud, nu begrijpen ze dat we meer samen mogen en kunnen bepalen. We hebben echt invloed op onze bouwcultuur. De keten neemt veel meer samen de verantwoordelijkheid voor het eindresultaat. De sfeer op de bouwplaats is nu open en goed, er wordt respectvol met elkaar om gegaan. Het heeft veel effect en werkt een stuk beter dan een teamuitje.”

“We kwamen erachter dat we elkaar geweld aandoen als we zo zouden doorgaan”, vervolgt Noordzij. “Omdat we elkaar elke twee weken spreken, kwamen we erachter dat we meer invloed als keten hebben dan we dachten. Zo hebben we nu het aantal op te starten bouwstromen aangepast. Dat geeft ons rust en stabiliteit in bemensing.” Erik Boon vult aan: “In de bouwwereld is het toch vaak ieder voor zich. Die fragmentatie is er ingesleten en krijg je er moeilijk uit, maar met deze pilot willen we dat doorbreken. Het scheelt een hoop frustratie wanneer iedereen de oogkleppen afzet, bovendien is het veel efficiënter en plezieriger werken.”

Innovatieve ideeën krijgen een plek in deze keten. Zo is Boon zeer te spreken over Meterkast Vooruit, waarbij vlak na de heiwerkzaamheden 122 meterkasten zijn geplaatst. Hierdoor kunnen afbouwpartijen ongestoord en dus sneller werken. Boon: “Je ziet dat je met kleine aanpassingen al veel kan bereiken, daarom ben ik zo blij met deze pilot. Ik werk gewoon veel lekkerder. En dat wil ik graag zo houden, want we zijn nog lang niet klaar hier.”

Impact
Onder de naam ‘Impact’ werkt een aantal professionals met een passie voor de Bouwen Infrasector. Hier worden projecten gerealiseerd met een grote, maatschappelijke bijdrage. Technisch is alles haalbaar, maar dan moet de cultuur wel meewerken in de hele bouwkolom. En daar valt nog veel te verbeteren. De droom is dat deze verbeterslag in hele sector wordt gerealiseerd. Dat écht samenwerken de norm wordt. Met pilots zoals deze hebben we impact in de praktijk. Begin 2020 start eenzelfde traject bij MBB te Maarssen. Voor een derde pilot wordt gezocht naar een infrabedrijf die het allerbeste uit zijn keten wil halen.Wil je meer weten over de pilot bij Dura Vermeer of wil je een project aanmelden: neem contact op met DURVT (Inge Vermunt of Severin Hendrikx), Bureau HTM (Chert Hento), CROW (Joost Fijneman) of Bouwend Nederland (Joppe Duindam).

Onder het motto ‘Bouw aan een fitte toekomst!’ hebben Bouwend Nederland, kennis- en adviescentrum Volandis en Vakmedianet/Cobouw de handen ineen geslagen om werk te maken van duurzame inzetbaarheid.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bouwend Nederland.