partner nieuws

Mens en milieu staan centraal bij nieuw hoofdkantoor BESIX Nederland

bouwbreed 933

Mens en milieu staan centraal bij nieuw hoofdkantoor BESIX Nederland
Het hoofdkantoor zit vol met technologische hoogstandjes en slimmigheden. (Foto: BuroJP)

De Maastoren en de Coentunnel staan symbool voor de grote, complexe projecten die BESIX Nederland uitvoert. De waarde die BESIX daarbij hecht aan hoogwaardige kwaliteit komt volledig tot uitdrukking in een onlangs betrokken nieuw, duurzaam hoofdkantoor in Dordrecht. Over de kenmerken van dat gebouw vertellen directeur Jeroen Philtjens en projectleider Bert Bakker. ‘Veel licht, veel lucht en veel groen.’

‘Met ons nieuwe eigen kantoorpand in Dordrecht willen we een duidelijk statement maken’, zegt Jeroen Philtjens, directeur van BESIX Nederland. ‘Namelijk dat we als van origine Belgisch bedrijf  echt onderdeel zijn van de Nederlandse markt. We zijn al 27 jaar succesvol in Nederland en graag willen we er blijven. Om dat te markeren is ons nieuwe gebouw een mooie mijlpaal.’

Lean werkwijze

Een mooie mijlpaal is eigenlijk nog zacht uitgedrukt. Het snelle proces van totstandkoming én het buitengewoon fraaie eindresultaat zijn ronduit opmerkelijk te noemen. Om met het eerste te beginnen, volgens projectleider Bert Bakker is het gebouw in slechts negen maanden gebouwd. ‘Op 23 mei 2018 is de eerste paal geslagen door de burgemeester van Dordrecht, op 18 februari 2019 is het pand in gebruik genomen en op 4 juli feestelijk geopend.’ Cruciaal voor deze zeer korte tijdsspanne was de lean werkwijze, meent Bakker. ‘We hebben de lat erg hoog gelegd. Samen met onze onderaannemers – als echte partners – zijn we aan de slag gegaan.

We hebben de lat erg hoog gelegd

Tekenend voor de aanpak was dat de mannen die het feitelijke werk moesten doen bij elkaar werden gezet om de planning te maken en te realiseren. Bakker: ‘Dus niet de managers, maar de voormannen. Dat gaf een mooie dynamiek. Bijvoorbeeld een dakdekker en een gevelbouwer die elkaar niet kenden, raakten steeds meer op elkaar ingespeeld.’ Deze lean-methode leidde ertoe dat het kantoor van BESIX Nederland dit voorjaar, veel eerder dan de voorgenomen 54 weken, kon worden opgeleverd. Op een bewust gekozen locatie: niet ver van België, gunstig gelegen ten opzichte van de Randstad en nabij snelwegen als de A15 en A16.

Robuust

Het grote gevaar met een gebouw dat in zo korte tijd uit de grond is gestampt, is dat snelheid boven kwaliteit is gegaan. Lange halen, gauw thuis. Daar is bij het kantoor van BESIX Nederland totaal geen sprake van, het gebouw mag er zijn. In zijn totaliteit straalt het robuustheid en hoogwaardige kwaliteit uit. ‘Precies wat we ook in onze projecten nastreven’, zegt Bakker. Op meer detailniveau valt van alles op: veel licht, veel lucht, veel groen. ‘Dat komt grotendeels voort uit een inventarisatie van de wensen en behoeften van onze medewerkers. Toen we op zoek gingen naar een eigen pand, hebben we die medewerkers nadrukkelijk bij de plannen betrokken. RoosRos Architecten, die het ontwerp voor zijn rekening heeft genomen, heeft de wensen uiteindelijk vertaald.’

Het gebouw is in slechts negen maanden gebouwd. (Foto: BuroJP)

Well-being

Well-being van de medewerkers staat centraal, daarom is er veel glas voor het licht en zijn er veel planten voor het groen. Het is er prettig werken. Maar uiteraard heeft ook duurzaamheid een prominente plek gekregen. Bakker somt op: ‘Het gebouw is gasloos, we hebben een warmtepomp en op het dak liggen 272 zonnepanelen. Zelfs op warme zomerdagen, waarbij veel koeling nodig is, hoeven we nog altijd geen energie te onttrekken aan het net.’ Daarnaast maakt BESIX gebruik van een accu. ‘Ons gebouw is een smart building. We kunnen leren van en experimenteren met allerlei innovaties. Die accu is er een van. Deze kan energie opslaan en waar nodig, bijvoorbeeld wanneer de sensoren in ons gebouw registreren dat er warmer weer op komst is, terugleveren om het gebouw te koelen.’

Grote ambities

Zo zit het hoofdkantoor vol met technologische hoogstandjes en slimmigheden. Denk ook aan verlichting die zich aan het menselijke bioritme aanpast. Kortom, BESIX Nederland heeft nu een heerlijk hoofdkwartier om zijn ambities te realiseren. En die zijn niet mals, zo vertelt Jeroen Philtjens. ‘In de crisisjaren is onze omzet in de bouw gedaald. Gelukkig konden we dat destijds compenseren met stijgende omzetten in de infra. Ons doel is om binnen nu en drie jaar die omzet in de infra op hetzelfde niveau te houden, en die in de bouw te laten groeien tot infraniveau. Zodat we straks dus ongeveer de ene helft van onze omzet uit de bouw en de andere uit de infra halen.’

Complexere projecten

BESIX Nederland is deel van de internationale BESIX Group, die het hoofdkantoor in Brussel heeft. De groep richt zich op bouw en infra, projectontwikkeling en beheer. Terwijl de BESIX Group al sinds 1909 actief is, bestaat BESIX Nederland nog ‘slechts’ 27 jaar. In die relatief korte periode heeft het bedrijf, dat onder de bouwtak van BESIX Group valt, een indrukwekkend track record opgebouwd.
Daarbij vallen vooral de complexere projecten op. Jeroen Philtjens noemt er enkele: ‘De Maastoren in Rotterdam is een van onze bekendste werken. Momenteel zijn wij onder meer betrokken bij de bouw van de Terraced Tower in Rotterdam, en bij het Sluishuis in Amsterdam.’ Interessant aan dat laatste project is dat BESIX niet alleen de bouw, maar ook de ontwikkeling voor zijn rekening heeft genomen. Ook op infragebied mag BESIX bogen op mooie resultaten. ‘Zoals de Beatrixsluis in Nieuwegein en de Coentunnel in Amsterdam’, zegt Philtjens. BESIX Nederland heeft 160 medewerkers.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BESIX.

Reageer op dit artikel