partner nieuws

Van traditioneel landmeten tot 3D-modellen van gebouwen

bouwbreed 975

Van traditioneel landmeten tot 3D-modellen van gebouwen

In korte tijd honderd treinstations gedetailleerd in kaart brengen, zodat vooraf helder is of nieuwe objecten op het perron kunnen worden geplaatst. Of van 700 meetpunten in Zeeland bepalen of de hoogte nog klopt met eerder vastgelegde gegevens. Dacht je in het verleden bij landmeten aan het slaan van piketpaaltjes als voorbereiding op nieuwbouw, tegenwoordig is het vak aanzienlijk breder. Geomaat omschrijft zichzelf dan ook als een landmeetkundig ict-bedrijf.

Landmeters houden zich bezig met geodesie. Dat is volgens Wikipedia van oudsher de wetenschap die zich bezighoudt met de bepaling van de vorm en de afmetingen van de aarde. Maar die intussen breder wordt gebruikt voor een beroepsgebied dat bijvoorbeeld ook gaat over de maatvoering van technische projecten en de administratie van grondeigendom.

Dat is herkenbaar bij Geomaat, zegt projectleider infra Bart Heneweer: “We richten ons op alle vlakken van het geodetische vlak. Van landmeten tot inmeten, uitzetten, het inwinnen van data op land en het verwerken van meetdata. We doen metingen met apparatuur in het veld, met drones of met een scansysteem achter op auto. Bij de metingen is hoge betrouwbaarheid een vereiste, daarom werken we via vastgestelde protocollen. Minstens zo belangrijk is de volgende stap: het verwerken van alle data. We ontwikkelen onze eigen software waarmee we dit op een zeer efficiënte manier kunnen doen. Ook de wijze van presenteren is veranderd. In het verleden bestond die veelal uit een tekening of een beschrijving, maar tegenwoordig leveren we vaak drie-dimensionele presentaties.”

We hebben een grote diversiteit aan projecten en komen door het hele land

Hulpmiddel bij projecten

De beschikbaarheid van landmeetkundige data is voor opdrachtgevers veelal de eerste stap in een proces. “We brengen bijvoorbeeld hoogteverschillen en de slijtage van wegen in beeld. Dat helpt de wegbeheerder om efficiënt onderhoud uit te voeren. Voor aannemers vertalen we tweedimensionale ontwerpen in modellen waarmee een graafmachine direct aan het werk kan. Daar hoeven we geen piketpaaltjes voor te slaan: dankzij gps-navigatie graaft de machine vrijwel automatisch in de juiste vorm op de gewenste hoogte en diepte. En aan de hand van de hoogtebepalingen die we doen, weten gemeenten en provincies waar ze wateroverlast kunnen verwachten, zodat ze gerichte maatregelen kunnen nemen.”

Niet alleen buiten, maar ook in gebouwen bewijst landmeten z’n meerwaarde: “We brengen bijvoorbeeld gebouwen zoals de Cruijff-Arena gedetailleerd in beeld, als belangrijk hulpmiddel voor het gebouwbeheer.”

Prachtig vak

Geomaat heeft een breed palet opdrachtgevers. Van grote en kleine aannemers, tot Rijkswaterstaat, gemeenten en provincies en architecten: “Sommige opdrachtgevers beschikken niet over de vereiste kennis en/of apparatuur, bij anderen leveren we extra capaciteit. Het resultaat is dat dit een heel mooi vak is: we hebben een grote diversiteit aan projecten en komen door het hele land. De ene dag staan we een landschap in te meten, de andere dag doen we een situatiemeting in hartje Amsterdam. Om het weekend controleren we de maatvoering op de afgesloten A2 en vervolgens gaan we waterpassen op 700 plekken in Zeeland. We zijn steeds met innovatieve meet- en verwerkingsmethoden bezig en ontwikkelen die steeds verder. Daarnaast zorgen we dat alle data toegankelijk wordt gepresenteerd.” Zie het als een oproep van Heneweer aan potentiële medewerkers: kom erbij!

Geomaat zoekt vakmensen

Geomaat begon in 2002 met drie man in Groningen. Tegenwoordig werken er zo’n tachtig mensen, waarvan vijftien in de in 2017 in Amersfoort gestarte vestiging.
“We hebben daarnaast een flexibele schil van zzp’ers en een aantal mensen dat via detachering bij ons werkt”, zegt projectleider Bart Heneweer. “Als de samenwerking bevalt, nemen we ze op termijn graag in dienst. Want het is niet eenvoudig om aan vakmensen te komen. We hebben een flinke lijst vacatures op diverse terreinen. Daar komt bij dat we met onze vestiging Amersfoort geleidelijk willen uitgroeien van vijftien naar veertig medewerkers. Vakmensen zijn niet breed op de markt beschikbaar en studenten die van opleidingen afkomen zijn niet direct inzetbaar. We besteden daarom veel tijd aan het zelf opleiden van mensen. We brengen onze ervaring over. Daarnaast werken we samen met opleidingen, zoals SOMA Bedrijfsopleidingen in Harderwijk. Medewerkers van ons leren daar de theorie en doen bij ons werkervaring op.”

 

Reageer op dit artikel