partner nieuws

Aannemer past elementenbibliotheek aan op nieuwe toepassing

bouwbreed 898

Aannemer past elementenbibliotheek aan op nieuwe toepassing
Bij het project Terwijde in Utrecht werden de Habito binnenwanden kant en klaar op één pallet per appartement aangeleverd en kon met één hijsbeweging worden ingehezen. Foto's Tjapko de Heus

Na de eerste kennismaking met het Gyproc Habito wandsysteem heeft Bouwbedrijf Plegt-Vos er haar elementenbibliotheek op aangepast. In plaats van binnenmuren bestaande uit cellenbeton worden de binnenwanden voor het gestapelde woningbouwconcept vanaf nu alleen nog maar opgebouwd met Habito wanden.

“Voor de bouw van ons concept appartementencomplexen hebben wij met afstemming op onze bouwpartners een zogenoemde elementenbibliotheek samengesteld. In de bouw zijn we geneigd om bij elk bouwproject opnieuw te beginnen. Plegt-Vos hanteert voor gestapelde bouw een vaste structuur met flexibele elementen. Wij noemen dat het ‘Huisvanu concept’. Hierbij maken wij gebruik van een elementenbibliotheek waarbij er snel en flexibel kan worden ingespeeld op het ontwerp en de bouw van gestapelde bouw, terwijl de buitenkant afhankelijk van het budget telkens weer anders kan zijn,” licht Dennis Baas, bedrijfsleider bij Plegt-Vos het concept Huisvanu toe. Deze conceptuele aanpak scheelt de bouwer tijd, ontwikkel- en faalkosten. Met dit systeem zijn ook de indeling binnen de appartementen en alle bijbehorende processen maximaal geoptimaliseerd, zo stelt de bouwer.

Pilotproject Terwijde

Tot voor kort maakte Plegt-Vos voor de indeling van de binnenwanden nog gebruik van verdiepingshoge panelen bestaande uit 10 centimeter dik cellenbeton. “Het was de bedoeling dat we dit systeem ook in het nieuwe project Terwijde in Utrecht zouden toepassen,” vertelt Baas.

Het project Terwijde wordt in opdracht van Lunee Vastgoed gebouwd. Het omvat een tweetal appartementencomplexen, te weten: Waterblok, omvang 35 woningen, en Parkblok, omvang 45 woningen.

“Door onze afbouwpartner Kwakman werden we geattendeerd op het systeem met de toepassing van Habito gipswanden. In de basis spreek je dan van een droog bouwsysteem. Met de toepassing van cellenbeton is er altijd nog sprake van wanden die je in het werk moet opbouwen. In dit proces breng je toch weer vocht in een woning, heb je meer mankracht nodig en ontstaat er meer afval bij zowel het opbouwproces als later bij het infrezen van de leidingen. Eigenlijk zit je daar als bouwer niet op te wachten. In het complex Waterblok zijn wij dus voor het eerst gaan werken met Habito wanden in combinatie met het Maatwand systeem van Kwakman”, vertelt Baas over het nieuw toegepaste bouwproces.

Voor de bouw van dit project werden alle onderdelen voor de binnenwanden reeds in de fabriek van SaintGobain Gyproc volledig op maat geproduceerd en als één pakket op de bouw aangeleverd. Eveneens een bijkomend groot voordeel, aldus de bouwer.

Gyproc Habito Plegt Vos

De Habito wand sluit naadloos aan bij de visie van Plegt-Vos voor droge stapelbouw, waarbij het bedrijf zo weinig mogelijk afval wil produceren.

Tussenoplossing

“Na deze eerste ervaring zijn we om en hebben we nu inderdaad onze elementenbibliotheek voor ons concept Huisvanu hierop aangepast. Als bouwer willen we toewerken naar een oplossing met een volledig prefab wandsysteem. Dat hebben we met dit systeem nog niet geheel gerealiseerd. Uiteindelijk moet ook deze wand op locatie nog worden geassembleerd, met eerst het stellen van het Metal Stud systeem en hierna het afwerken met de Habito gipsplaten. We beschouwen het als een goede tussenoplossing”, stelt de bedrijfsleider van Plegt-Vos.

Na de kennismaking op dit pilotproject is de bouwer over de streep. “De Habito wand sluit naadloos aan bij onze visie voor droge stapelbouw, waarbij we zo weinig mogelijk afval willen produceren. Groot voordeel was tevens dat we nu veel minder hijsbewegingen hadden bij het inhijsen van de materialen. Bij wanden van bijvoorbeeld cellenbeton spreek je toch snel over zes à zeven pakketten. Dus ook over zoveel hijsbewegingen, per appartement. Dit systeem werd op één pallet per appartement aangeleverd en kon dus ook met één hijsbeweging worden ingehezen.”

Eenheid materialen

“Een ander pluspunt is dat we met deze toepassing in onze elementenbibliotheek verder naar eenheid in materialen kunnen toewerken. Voor de constructieve en woningscheidende wanden worden prefab betonelementen toegepast. Daarnaast pasten we voor de binnenwanden en de afwerking onder meer cellenbeton en Metal Stud toe. Dit wordt nu teruggebracht naar een metalen frame met Habito, die dezelfde eigenschappen biedt die we voorheen in gestapelde binnenwanden hadden. Ook qua geluidisolatie levert de Habito wand dezelfde prestaties als de zware cellenbeton wand. Kortom: dit systeem past uitstekend in de conceptuele aanpak én in de kwaliteit die wij als Plegt-Vos nastreven”, stelt Dennis Baas tot besluit.

Reageer op dit artikel