partner nieuws

Case Study nieuwbouw Ommelander Ziekenhuis Groningen

bouwbreed 773

In de zomer van 2018 is de nieuwe locatie van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda in gebruik genomen. Bij de bouw van een dergelijk groot project komt veel kijken. Energiemanagement was een belangrijk onderdeel van het geheel. De grote uitdaging was het creëren van een robuuste stroomvoorziening. Dankzij de nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen is het eindresultaat optimaal.

Case Study nieuwbouw Ommelander Ziekenhuis Groningen
Marcel Tognini, Account Manager bij Eltechna (links) en Guus Imming, Key Account Manager bij Schneider Electric (rechts) op de bouwplaats van het OZG in Scheemda. Foto: Eltechna.

Het imposante gebouw staat op een zeventien hectare groot terrein aan de Rijksweg A7. Er zijn zevenhonderd gratis parkeerplaatsen en er zijn meerdere oplaadpunten voor elektrische auto’s en e-bikes.

Het ziekenhuis zelf heeft een vloeroppervlak van 36.000 vierkante meter. Hierin zijn tweehonderd patiëntenkamers en acht kraamsuites ondergebracht. De afdeling dagverpleging heeft 44 verpleegunits en vier 1-persoonskamers. De polikliniek telt zestig spreek- en onderzoekkamers en huist in dezelfde vleugel als de kantoren. Dan is er nog een hot floor met zes operatiekamers en een intensive care afdeling, allemaal met state-of-the-art apparatuur. Ook kantoorruimtes, laboratoria en een apotheek hebben een plek gekregen in het gebouw.

Al deze verschillende functionaliteiten maken het project groot en zeer complex.

“Schneider Electric leverde de knowhow en de producten om het project zo efficiënt mogelijk te realiseren”

Schneider Electric

Foto: Leeuwenkamp Architecten.

Stabiliteit en continuïteit

Vanuit het ziekenhuis was de nadrukkelijke eis dat de stroomvoorziening 24/7 is gegarandeerd. Stabiliteit en continuïteit zijn hierbij cruciaal.

Een kritisch punt bij een dergelijk project is de samenhang tussen de verschillende installaties. Rond het gebouw ligt een ring van 20.000 Volt hoogspanning die exact moet zijn afgestemd met de achterliggende installaties, waaronder hoofd- en onderverdelers en trafo’s.

Schneider Electric leverde de knowhow en de producten om het project zo efficiënt mogelijk te realiseren. Omdat alle verschillende installaties met elkaar zijn verbonden, is er een nauwkeurige selectiviteitsberekening gemaakt.
Het nieuwe ziekenhuis vervangt twee oudere locaties. Een daarvan had een noodstroomaggregaat met een flinke capaciteit. Deze is in de nieuwbouw geïmplementeerd en kan het hele ziekenhuis draaiende houden, mocht er in het reguliere systeem onverhoopt een storing optreden. Bovendien is er een UPS geplaatst om spanningsverschillen of korte spanningsonderbrekingen op te vangen. Die twee systemen zorgen er samen voor dat de stroomvoorziening 100 procent betrouwbaar is.
De distributie van elektriciteit in het OZG Scheemda is uitstekend geregeld. De hoogspanningsinstallatie bestaat uit een hoofdverdeler, die de elektriciteit vanuit de hoogspanningsring verdeelt naar vier ringmainunits. Van daaruit gaat de energie via zes transformatoren naar zes laagspanningsverdelers en verder naar zestig onderverdelers.

De aansluiting tussen de trafo’s en de hoofdborden worden volledig vooraf geëngineerd in een gecertificeerd railkokersysteem. Mocht er een fout optreden in een willekeurige onderverdeler op een verdieping, dan wordt alleen dat stukje van het energiedeel afgeschakeld; een veilige oplossing in het kader van de betrouwbaarheid en de continuïteit.

Samenwerking

Het nieuwe OZG Scheemda is een groot en modern ziekenhuis dat aan alle eisen van deze tijd voldoet. Guus Imming en Marcel Tognini, respectievelijk Key Account Manager bij Schneider Electric en Account Manager bij Eltechna, zijn blij met het resultaat.

Guus: “Bij het realiseren van zo’n gebouw is samenwerking een van de sleutelwoorden. Elke partij heeft z’n taken, maar alleen een verregaande samenwerking zorgt voor een optimaal eindresultaat. Die afstemming verliep hier uitstekend.”
Marcel: “Het was een megaproject dat volledig in BIM is uitgevoerd. En nu staat het er: een prachtig nieuw ziekenhuis.”

whitepaper Schneider Electric

Download de whitepaper met de volledige Case Study nieuwbouw Ommelander Ziekenhuis Groningen.

 

 

 

 

 

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda is ontworpen door Leeuwenkamp Architecten in Groningen. Dura Vermeer was de hoofdaannemer en Kropman Installatietechniek zorgde voor de totale installatietechniek in samenwerking met Harwig Installatiegroep. Schneider Electric was verantwoordelijk voor het energiedistributiegedeelte waaronder de hoog- en laagspanningsinstallaties. Zij leverde de hoogspanning, transformatoren en de railkokersystemen en voerde de netwerkberekeningen uit. Het laagspanningsgedeelte werd uitbesteed aan master paneelbouwer Eltechna.
Reageer op dit artikel