partner nieuws

Ledverlichting in en om het huis

bouwbreed 600

In ons koude kikkerlandje brengen we, vooral tijdens donkere dagen, nogal wat tijd in huis door. Tijd waarin een aangename atmosfeer in je woonruimte ervoor zorgt dat je je prettig voelt. En daarin vormt verlichting een essentieel onderdeel. Want licht brengt warmte en gezelligheid in je interieur en bepaalt in belangrijke mate de sfeer in huis. Daarom is het dus van wezenlijk belang dat je de juiste verlichting op precies de goede punten in je interieur aanbrengt. Maar wat is juiste verlichting, voldoet ledverlichting hieraan en waar plaats je die om een optimaal effect te bereiken?

Ledverlichting in en om het huis

Van gloeilamp naar ledverlichting

Vandaag de dag volgen technologische ontwikkelingen elkaar razendsnel op. De gloeilamp, die ruim 100 jaar geleden werd uitgevonden, vormde destijds een ware doorbraak in verlichting. Maar nadat deze lamp jarenlang onze meest gebruikte verlichting vormde, is die inmiddels op veel plaatsen vervangen door een nieuwe, ecologische manier van verlichten: led lamp.

Tijdens de introductie bestond er nogal wat scepsis over de duurzaamheid van ledlampen. Maar in de afgelopen jaren is ledverlichting alsmaar populairder geworden. Met name door de grote voordelen die deze verlichting biedt: een lange levensduur en een zeer laag energieverbruik.

alle kabels ledverlichting

Wat is ledverlichting precies?

De term led is een afkorting van Light Emitting Diode en staat voor lichtgevende diode. Een wat technische omschrijving van een duurzame innovatie, die efficiënt en tevens energiezuinig en milieuvriendelijk is. Ledverlichting heeft namelijk niet alleen een uitzonderlijk lange levensduur, maar is bovendien zeer efficiënt in zijn lichtopbrengst en verbruikt 80 tot 90 procent minder energie dan traditionele lampen. Dat maakt ledverlichting duurzaam: ledlampen gaan tot 30 keer langer mee dan gloeilampen, gemiddeld kennen ze zo’n 35.000 branduren of meer. Bovendien is ledverlichting veilig en milieuvriendelijk, mede doordat led beduidend minder CO2 uitstoot dan conventionele lichtbronnen.

Omdat deze lampen geen warmte, giftige stoffen of uv-straling produceren, zijn ze niet alleen veilig en rustig voor je ogen maar bovendien ook de meest milieuvriendelijke verlichtingsbron die er is. De aanschafprijs is weliswaar hoger dan die van ‘gewone’ verlichting, maar door de lange levensduur en het lage energieverbruik verdien je dat prijsverschil snel terug. Daarom is ledverlichting dan ook uitermate geschikt voor huiselijk gebruik, en is het lonend om je conventionele lampen te vervangen door energiezuinige ledverlichting.

alle kabels ledverlichting

Waarop moet je letten bij de aanschaf van ledverlichting?

Ledlampen zijn er, net als alle andere verlichting, in verschillende soorten en maten. Jouw keuze voor een bepaald type lamp is uiteraard afhankelijk van de specifieke plek en functie in huis. In de slaapkamer wil je natuurlijk een ander soort ledverlichting dan in de keuken of naast de bank. Bij je werkplek wil je goed zicht, dus daar is een hoge lichtopbrengst essentieel.

Keek je voorheen bij de gloeilamp vooral naar het aantal watts, bij ledverlichting staat de lichtopbrengst in lumen voorop. Lumen geeft aan hoeveel lichtopbrengst een object oplevert. Zo heeft een gloeilamp van 25 Watt een lichtopbrengst van circa 200 tot 300 lumen, een lamp van 60 watt levert een lichtopbrengst van 700 tot 800 lumen, terwijl er voor een felle lamp van 100 Watt meer dan 1300 lumen staat.

De eenheid lumen maakt het mogelijk om alle soorten verlichting, dus ook ledverlichting, met elkaar te vergelijken. Dit is nodig omdat het begrip watt niet meer toereikend is. Verder: hoe energiezuinig ledverlichting is, kun je zelf berekenen door het aantal lumen te delen door het aantal watt. De lamp met de hoogste uitkomst is het meest efficiënt qua energie. Veel lampen hebben dan ook een energielabel van A tot en met G, waarbij A voor het meest zuinige type staat. Meestal betreft het dan ledverlichting.

Ledverlichting voor sfeer en gezelligheid

Maar niet alleen de technische kwalificaties spelen een rol, ook model en uitstraling bepalen de sfeer. Want bij het inrichten van je huis denk je misschien vooral aan kleuren en materialen van muren, vloeren en meubels. Maar vergeet niet dat een goede verlichting je interieur kan maken of breken. Dus is het belangrijk om er goed over na te denken hoe je je huis wilt verlichten. Enerzijds om die mooie sfeer te bewerkstelligen, en daarnaast door voor goed werklicht op de juiste plekken te zorgen.

Vaak verricht led verlichting hierbij goede diensten. De eerste generatie ledverlichting gaf vaak ongezellig, kil licht, maar dat probleem is inmiddels opgelost: er zijn nu ledlampen in diverse tinten verkrijgbaar, van koel tot warm wit of flame. De kleurtemperatuur, aangegeven in K (Kelvin) geeft aan of een lamp koel of warm licht oplevert, met waardes tussen 1200 en 10 000K(kaarslicht tot TL-verlichting). Ga je voor warm wit licht, zoals vroeger de gloeilamp maar tegenwoordig dus ook led verlichting, dan kun je het beste voor 2700K kiezen. Voor je werkplek is 4000 of 5000K aan te raden, dat een neutraal wit licht biedt. Licht waarbij je beter kan concentreren en dat je energie geeft, omdat het aanvoelt alsof je overdag buiten bent.

led alle kabels

Goed lichtplan

Een goed uitgebalanceerde verlichting geeft je interieur sfeer en karakter. Daarom is het van belang om, voordat je gaat verbouwen of renoveren, een goed lichtplan op te stellen. Want daarmee bepaal je niet alleen de functionaliteit van je verlichting, maar ook de sfeer en uitstraling van je woonruimte. En daarmee voorkom je dat sommige aansluitpunten op verkeerde plekken zitten, en dat je ze mist op plaatsen waar je ze juist graag had willen hebben. Kies daarbij voor ledverlichting die je niet alleen een breed scala aan mogelijkheden biedt, maar tevens efficiënte, energiezuinige verlichting die volledig aan de eisen van de huidige tijd voldoet.

Verlichting in huis

Begin met een plattegrond van de leefruimte. Door aan te geven waar er wordt gegeten, gewerkt of gelezen, krijg je een goed beeld van de benodigde ledverlichting. Decoratieve lampen kunnen daarbij een eyecatcher vormen, maar let vooral ook op het totaalbeeld. Want een goed lichtplan bestaat uit contrasten met meer en minder verlichte plekken op verschillende hoogtes in het interieur. Kies om te beginnen een goede basisverlichting, die gelijkmatig over de ruimte is verdeeld. Dat kan je realiseren door zowel plafond- als wandverlichting te plaatsen, die een goede balans opleveren tussen direct en indirect licht. Daarnaast plaats je een aantal vrijstaande lampen, die je interieur verder aankleden. Ook met uplighters bereik je een mooi ruimtelijk effect, doordat het licht van de lichtbron via de muur of het plafond weerkaatst. Op plekken waar je goed licht wilt, zoals de lamp boven de eettafel of een leeslamp naast een fauteuil, kies je voor functionele ledverlichting met een hoge lichtopbrengst.

Als laatste kun je sfeerverlichting toevoegen, bijvoorbeeld om een mooi object of een sfeervol hoekje te accentueren. En spotjes zijn heel geschikt om een schilderij of poster uit te lichten. Door lampen te kiezen die qua vorm, kleur en uitstraling bij jouw stijl passen, creëer je een eenheid in je interieur. Daarnaast is het ook een overweging om sommige ledlampen met een dimfunctie te kiezen, want als je de krant wilt lezen, heb je ten slotte meer licht nodig dan bij een gezellig dinertje.

De nieuwe generatie ledverlichting kopen

Waar je ook voor kiest: ledverlichting is de nieuwe generatie licht. Het is tevens een duurzame innovatie die zich steeds verder ontwikkelt. Zo is bediening op afstand via wifi inmiddels mogelijk.

Met name door in te spelen op de toenemende vraag naar energiezuinige en milieuvriendelijke oplossingen, zal ledverlichting een steeds belangrijkere rol in onze wereld gaan innemen. Met allerlei slimme oplossingen, waar jij nu al van kunt profiteren.

Reageer op dit artikel